התועלת של הטיפול התזונתי במצבים רפואיים שונים
המיקוד העיקרי שלנו בארגון רופאים לתזונה הוא לחבר בין אנשי ונשות רפואה לתחום התזונה. המטרה היא לעודד רופאות ורופאים לשלב הנחיה ראשונית ובסיסית עם המטופלים לשיפור התזונה שלהם לקידום בריאותם ולמניעה ראשונית ושניונית של מחלות. יחד עם זאת, כדי להוביל מהלכים יסודיים והוליסטיים, נדרש ליווי מקצועי על ידי מי שהוכשרו לכך – הדיאטניות והדיאטנים.
הנה חמישה מחקרים שהראו את התועלת שבליווי מטופלים על ידי דיאטן/ית:
- מטא אנליזה של 34 מחקרים עם 5704 משתתפים במצב של דיסליפדמיה מצאה כי ליווי תזונתי על ידי דיאטנית הועיל בשיפור פרופיל השומנים (סך כולסטרול, LDL ו-HDL כולסטרול וטריגלצרידים). עוד נמצא כי בניתוחי עלות תועלת, נמצא גם שטיפול תזונתי מעלה את מדד שנות החיים מתוקננות לאיכות (quality-adjusted life years) בכ-0.75 ושהטיפול התזונתי הוריד את עלויות התרופות מ-$1456 ל-$638 למטופל לשנה.
- במטא אנליזה של 11 מחקרים עם 1227 חולי סוכרת נמצא כי ליווי תזונתי על ידי דיאטנית סייע בהורדת רמות הסוכר בצום, רמות המוגלובין A1C, משקל, BMI, רמות כולסטרול ורמות לחץ דם.
- במחקר ישראלי שנערך בקרב 1680 משתתפים לאחר ניתוח בריאטרי, נמצא כי בהשוואה למשתתפים שלא קיבלו ייעוץ תזונתי, אלו שקיבלו לפחות שני מפגשי יעוץ תזונתי עם דיאטנית, היו בסיכוי גבוה משמעותית לרדת יותר מ-5% מה- BMI שלהם (בהשוואה לאנשים שלא קיבלו ייעוץ כלל) (odds ratio= 1.56, 1.02–2.38 ,95%CI, P = .04).
- מחקר קליני בקרב 645 נבדקים בחן השפעה של התאמת מזון בבית החולים ע"י דיאטנית במהלך אשפוז של חולים עם אי ספיקת לב כרונית על תוצאים שונים.
בקרב הנבדקים שהותאם להם המזון ע"י דיאטנית נצפו שיעורי תמותה נמוכים יותר במהלך 30 ימים מהאשפוז (8.5% לעומת 15% בקבוצת הביקורת) וכן שיעור נמוך יותר של אירועים קרדיווסקולריים (17.5% לעומת 27% בקבוצת הביקורת). - במחקר רטרוספקטיבי בקרב 246 חולי כליות במרפאת טרום דיאליזה, נמצא כי אלו שהלכו לייעוץ תזונתי במסגרת הטיפול דחו את הצורך בדיאליזה בכ-7.5 חודשים בממוצע והיו בסיכון נמוך ב-37% בממוצע להזדקק לדיאליזה במהלך 4 שנות המעקב של המחקר.
את המידע אספנו במסגרת שבוע התזונה והתזונאי.ת שצויין ב 6-10 ביוני 2021, בשיתוף פעולה עם אגף התזונה במשרד הבריאות ועם עתיד- עמותת הדיאטנים/ות והתזונאים/ות בישראל.
תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך
דלקת מפרקים שגרונית ותזונה
מחקרים מצביעים על קשר בין אורח חיים, בדגש על תזונה, ודלקת מפרקים שגרונית. בחירות…
ארגון הבריאות העולמי מעודד הנחיה למעבר לדפוסי תזונה המבוססים על מזונות שלמים מהצומח
סניף אירופה של ארגון הבריאות העולמי (בו חברה גם ישראל) פרסם בדצמבר 2021 נייר…
גישת נון דיאט – גישה טיפולית ממוקדת בריאות
הכתבה מתבססת על וובינר שהציג שי וייס, תזונאי ומטפל בגישת נון-דיאט, מרצה ומדריך מקצועי…