איך לשפוט האם דפוס תזונה הוא מוצלח?
מאת: כרם אביטל
מכירים את הטענה שאי אפשר להמליץ מה לאכול כי כל שבוע מתפרסם מחקר חדש שסותר את המחקר שקדם לו? פעם מחקר שממליץ לאכול שוקולד לבריאות הלב, יום למחרת אומרים שיין זה בריא ושבוע אחר כך מסתבר שאלכוהול בכלל מסרטן.
אז איך בכל זאת אפשר להמליץ על תזונה בריאה?
בטח אתם מכירים את פירמידת ההוכחה שפה למטה בתמונה
למען האמת יותר ויותר חוקרים מבינים שפירמידת ההוכחה הזו מתאימה אולי למחקרים על תרופות או טיפול אינטנסיבי, אבל בתחום התזונה העניינים קצת פחות ברורים, למשל, מחקרי עוקבה ארוכי טווח על קבוצה גדולה והטרוגנית יכולים לתת לנו יותר מידע מאשר מחקר קליני קצר טווח על מספר מצומצם של משתתפים.
לכן אנחנו בארגון רופאים לתזונה חושבים שיותר נכון לתאר את מדעי התזונה דרך האיור הבא:
גרסה מצומצמת יותר של האיור מופיעה גם בהרצאה הראשונה בסמינר המצולם שלנו. בבלוג ביסים של ידע, נשתדל לגעת בכל אחד מההבטים הללו (ביס אחד בכל פעם) ולהסביר מדוע מדעי התזונה מובילים שוב ושוב לאותה מסקנה – Whole food plant based diet היא התזונה המומלצת ביותר להפחתת סיכון למחלות ולטיפול בהן.
אם מעניין אתכם לקרוא עוד על הדרכים והאתגרים בחקר של דפוסי תזונה שונים והשפעתם על הבריאות, כדאי מאוד לקרוא את הסקירה המצויינת הבאה:
Katz, D. L., Dansinger, M. L., & Willett, W. C. (2021). The Study of Dietary Patterns: Righting the Remedies. American Journal of Health Promotion, 35(6), 875–878.
על הכותבת: כרם אביטל
תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך