אמפתיה ומיומנויות נוספות לנוכחות מיטיבה
שינוי תזונתי כמו כל שינוי משמעותי בהרגלים, לא מערב רק מידע טכני לגבי מה צריך או לא צריך לאכול. מעורב בתהליך גם היבט רגשי ומנטלי משמעותי. לכן אם רק נספק למטופלים שלנו מידע כללי על מה כדאי שיעשו כדי לשפר את בדיקות הדם שלהם או מדדים אחרים, סביר להניח שהמטופלים לאו דווקא יבצעו בפועל אל השינוי הרצוי.
הדרך לתמוך בשינוי באופן עמוק ומשמעותי יותר דורשת מאיתנו המטפלים לשדר אמון ולתת למטופלים תחושה שהם יכולים לסמוך עלינו. המטופלים צריכים להרגיש ששומעים ומבינים אותם ושאנחנו איתם בשותפות, כלומר שאנחנו נמצאים יחד איתם בתהליך.
מושג מפתח בהקשר זה הוא נוכחות מיטיבה שזו נוכחות שמאפשרת לבצע שינויים מורכבים. חשוב לומר שנוכחות מיטיבה לא תלויה רק באישיות שלנו ושל המטופלים שלנו. ישנן מיומנויות שניתן וכדאי לתרגל אותן על מנת לשפר את היכולת שלנו ליצור מעורבות גדולה יותר של המטופלים שלנו ולהבטיח שינוי לאורך זמן.
מיומנויות אנ"ש
יש שלוש מיומנויות מרכזיות: אמפתיה, נקודות חוזק ושיקוף, או בקיצור אנ"ש, שניתן לדבר עליהן בהקשר של נוכחות מיטיבה התומכת בתהליכים של שינוי.
ניעזר בדוגמה הבאה על מנת ללמוד את המיומנויות הללו.
🙇♀️"בכל פעם שאני מנסה לעשות שינוי בתזונה שלי, לאכול מסודר יותר, בריא יותר, אני מוצאת את עצמי מצליחה להתמיד בזה שבוע שבועיים לכל היותר. שוב ושוב אני מוצאת את עצמי חוזרת להרגלים הישנים ומוותרת לעצמי"
שיקוף: המטרה של השלב הזה היא היא לגרום למטופל להבין ששמעתי אותו. השיקוף יכול להיות פשוט חזרה על מה ששמעתי במילים שלי.
👩🏾⚕️"אז אני שומעת שניסית הרבה פעמים לעשות שינוי בתזונה שלך. ושינוי בתזונה אומר לאכול בריא ומסודר ואני מבינה שלא קל לך להתמיד בזה ואת כל פעם מוצאת את עצמך חוזרת להרגלים הישנים".
עצם החזרה על הדברים, יכולה לסייע למטופל להרגיש שהקשבנו לו. אחרי שאנחנו כבר יותר מיומנים ניתן גם לקחת את השיקוף צעד אחד קדימה מעבר לחזרה על הדברים, ולומר משהו עמוק יותר על מה שהבנתי מתוך מה ששמעתי:
👩🏾⚕️"אני מבינה שממש חשוב לך לעשות שינוי בתזונה שלך ושמבחינתך זה אומר שיהיה יותר סדר ושהאוכל יהיה בריא יותר. אני מבינה שזה חשוב לך כי אני שומעת שאת מנסה שוב ושוב גם כשזה לא מצליח את לא מוותרת ומנסה עוד פעם. ויש משהו שמפריע לך להתמיד ואת מרגישה שאת לא שולטת בזה ואת מוצאת את עצמך חוזרת להרגלים הישנים. בנוסף אולי יש פה ביקורת עצמית שכאשר את חוזרת להרגלים הישנים זה מרגיש לך כאילו את מוותרת לעצמך(?)".
נקודות חוזק: היכולת להצביע על נקודות חוזק אצל המטופל שמתקשה לעשות שינוי. איתור נקודות חוזק אצל המטופל יגביר את תחושת המסוגלות שלו. אנשים שנכשלים שוב ושוב לבצע שינוי שהם מבינים שהוא חשוב עלולים לאבד את האמון שלהם בכך שהם מסוגלים לבצע את השינוי. אנחנו רוצים להזכיר להם שהם יותר גדולים מה"בעיה" שלהם ושיש בהם יותר יכולות וכוחות ממה שהם חושבים. חשוב לאתר נקודות חוזק אמיתיות ואותנטיות מתוך הדברים שנאמרו לנו.
אם נחזור לדוגמה הקודמת, אלו הדברים שאנחנו יכולים להגיד למטופלת שמתקשה להתמיד באכילה בריאה ומסודרת:
👩🏾⚕️"נשמע שיש לך מודעות גבוהה לנושא של תזונה בריאה ומסודרת. נשמע גם שיש לך את היכולת להתחיל כל פעם מחדש כי ניסית לעשות את זה יותר מפעם אחת כלומר יש לך יכולת להתניע תהליך של שינוי. בנוסף נשמע שיש לך רצון ומוטיבציה להצליח, כי עובדה שאת מנסה וזה גם היה לך מספיק חשוב בשביל שתעלי את זה עכשיו מולי בשיחה. את גם מוכנה להודות בקושי שלך, וגם ביכולת הזו לשתף בקשיים יש הרבה מאד כוח כי זה יכול לעזור לנו לחפש ביחד פתרונות שיתאימו לך".
אמפתיה: כנראה שזו המיומנות החשובה ביותר אך גם המורכבת ביותר. אמפתיה מייצרת קרבה ואמון בתוך יחסים. על אף שהמיומנות הזו נתפסת כמשהו שקשור למבנה האישיות והכישרון שלנו, היא בהחלט מיומנות שניתן וכדאי לתרגל.
אחד הדברים שמאפיינים אמפתיה היא עד כמה מדובר במונח מעורפל. אחד המשפטים האופייניים לתיאור אמפתיה הוא "לשים את עצמך בנעליו של האחר". זה אמנם תיאור יפה של אמפתיה אבל איך בדיוק עושים את זה ומה זה בכלל אומר?
תגובה אמפתית נמדדת על ידי התגובה שהיא מייצרת, האם נוצרה קרבה ביננו לבין מי שחלק איתנו קושי מסוים. יש הרבה מצבים בטיפול וגם בחיי היומיום שבהם נדמה לנו שאנחנו אמפתיים אבל אנחנו מרגישים שדווקא לא נוצרה אמפתיה ולפעמים אפילו ההפך, שנוצר ריחוק. אלו מצבים המכונים לעתים ככשל אמפתי, או 'תאונת אמפתיה'.
אפשר ללמוד הרבה על מה זו אמפתיה דרך להבין מה היא לא.
נתבונן בדוגמה הבאה
🦰 "אני ממש חייבת להתחיל לעשות פעילות גופנית. הכושר שלי ירוד וזה ממש משפיע על הבריאות שלי. אבל זה ממש קשה לי. אני לא אוהבת ספורט. כל יציאה לאימון, אפילו רק הליכה קצרה, זה עינוי בשבילי"
כעת נתבונן בארבע תגובות שהן דומות לאמפתיה ואולי אפילו מתחפשות לאמפתיה אבל הן רק ליד. הן ככל הנראה לא ייצרו את אותה תחושת אמון וקרבה שאנחנו מעוניינים בה. חשוב לומר שהתגובות האלו לרוב באות מתוך כוונה לתמוך ולעזור אבל הן לא מייצרות את האפקט שאמפתיה מייצרת. לחצו על הכפתורים לכמה דוגמאות ל"תאונות אמפתיה"
והנה דוגמה לתגובה אמפתית
👨 "זה באמת קשה להתחיל לעשות משהו שאת לא אוהבת ולהתמיד בו. נשמע שאת מודאגת מהמצב הבריאותי ושהקושי לעשות פעילות מתסכל אותך".
מה שמייחד תגובה אמפתית מהתגובות האחרות היא שהיא:
אחד המיתוסים לגבי אמפתיה היא שזה תהליך שידרוש מאיתנו הרבה יותר זמן מהתגובות שהצגנו פה. הרי מדובר בתהליך רגשי יותר עמוק. בדרך כלל בסיטואציה טיפולית אין לנו בהכרח את הזמן הזה. כי לפעמים יש לנו רק 5-10 דקות לכל מטופל. שימו לב שהתגובה שהצענו כעת לא דרשה יותר זמן מאתנו. כל מה שהתגובה הזו עשתה היא להגיד שמעתי אותך במאה אחוז וראיתי את הקושי שלך ואני איתך שם.
מודל האמפתיה של עמותת "ואהבת"
עמותת "ואהבת" היא עמותה שמנסה להפחית אלימות בכלים של אמפתיה, והיא מציגה מודל מפורט וברור שמפרק את התגובה האמפתית לשלבים. כדאי לצפות בסרטון שלנו שמסביר את המודל במפורט.
אפשר להתייחס לאמפתיה כמו שרשרת שכוללת שבעה שלבים מעגליים.
- תשומת לב – על מנת שנהיה מסוגלים לראות ולהבין את האחר אנחנו צריכים להיות בתשומת לב מלאה לדברים שהוא אומר ולא להיות עסוקים במחשבות על דברים אחרים.
- הקשבה סקרנית – אנחנו צריכים לוותר על ההנחה שאנחנו יודעים מראש מה האחר חווה ומרגיש. אנחנו צריכים ללמוד אותו (וזה יכול לקרות ברגעים ספורים). ההקשבה צריכה להיות מאד רחבה ולכלול לא רק את מה שנאמר אלא גם את הבעות הפנים, שפת הגוף, שתיקה, צעקה, המילים שנאמרו או שלא נאמרו. המטרה שלנו היא לענות על השאלה "מה בעצם המטופל מספר לי? מה אני יכולה ללמוד ממנו?".
- פענוח רגש – ספציפית אנחנו רוצים לפענח מה המטופל מרגיש. חשוב לנסות להבין מה עומד מתחת להתנהגות הגלויה. אנחנו הרבה פעמים נאמר לעצמנו שהאדם מולנו נמצא בהתנגדות לשינוי אבל נרצה לצלול מתחת להתנגדות הזו ולהבין מה הרגש שעומד מתחתיה, למשל: מבוכה, כעס, תסכול, חוסר אונים. היכולת לתת שם לרגש הזה תסייע לנו לספק למטופל תגובה שמותאמת אליו. אבחון הרגש הזה צריך להיעשות עם הרבה סימני שאלה תוך ניסיון לדייק עד כמה שאפשר את הרגש הספציפי.
- הדהוד רגש דומה – בשלב הזה אנחנו נרצה להזכיר לעצמנו איך זה מרגיש לחוות את אותו הרגש שזיהינו. איך זה מרגיש להיות עם חוסר אונים, או עצב או בלבול.
- הבנת הצורך – מה צריך האדם שמולי? אנחנו לא בהכרח נדע את התשובה לכך באופן מיידי.
- סיעור מוחות פנימי – אחד הדברים שמאפיינים תגובה אמפתית זה שאין תשובה אחת ברורה לשאלה מה האדם צריך. זהו ניסיון לשער מה התגובה שתעזור לאדם להרגיש שאני באמת איתו. שוב גם כאן אנחנו עושים זאת עם הרבה סימני שאלה.
- פעולה – אחרי שהחלטנו מה התגובה המתאימה ביותר אנחנו נוציא אותה לפועל. פעולה יכולה להיות מילה שאני אגיד, היא גם יכולה להיות הבעת פנים, שאלה בסגנון מה יכול לעזור לך, מה את צריכה ממני, מחווה פיזית כלשהי.
מה עכשיו?
בכתבה שקראתם עכשיו נתנו טעימה מהעקרונות שעומדים מאחורי נוכחות מיטיבה ותגובה אמפתית. כדאי להיעזר בעמוד התרגול שלנו לתגובה אמפתית ולהכיר גם את מודל GROW שיכול לסייע לתמוך בשינוי התנהגות של המטופלים שלכם.
תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך