מודל GROW
מודל פרקטי לשינוי התנהגות לעבודה עם מטופלים
כמו כל שינוי גדול בחיים, שינוי תזונתי עלול להיות מורכב מאוד לביצוע. גם מי שמבינים את חשיבותו של השינוי הזה עבור הבריאות שלהם עצמם לא בהכרח מצליחים לבצע אותו ולהתמיד בו. על מנת לסייע למטופלים שלנו לשנות את ההרגלים שלהם, אנחנו צריכים לסייע להם לא רק לבצע את השינוי בפועל, אלא גם ליצור שינוי במחשבה ובתפישה, ולשם כך חשוב לרתום את המטופלים שלנו לשתף איתנו פעולה ולהיות מעורבים בתהליך.
מודל GROW מסייע לנו לעשות בדיוק את זה. המודל הוא בעצם מתווה מובנה לשיחה עם המטופל לגבי שינוי התנהגותי שאנחנו חושבים שיוכל לסייע לו. המודל מתבסס על שאילת שאלות והקשבה פעילה ואמפתית ומסייע לזקק עם המטופל את המטרה לפעולה, את הקשיים הפוטנציאליים, מה יכול לעזור למטופל להתגבר על הקשיים האלו ואילו צעדים ממשיים הוא מעוניין ויכול לבצע.
ממה מורכב מודל GROW?
מודל GROW מציע 4 שלבים מובְנים שמארגנים את השיחה ומכוונים אותה לטובת השינוי המבוקש:
המפתח למודל GROW הוא שאילת שאלות
יש כל מיני דרכים להשפיע על אנשים, המוכרות והנפוצות הן מתן עצה והפחדה. הבעיה שהשיטות האלו פחות אפקטיביות מאחר שהן פחות מערבות את המטופל.
מה הבעיה במתן עצה?🤔
עצה לא מעודדת את המטופל לחשוב על פתרונות בעצמו והלמידה באופן הזה היא פחות אפקטיבית. עצה גם עלולה להחוות כמנותקת ולא קשובה לחווית המטופל וכך לעורר התנגדות אצלו.
מה הבעיה בהפחדה?🤔
הפחדה יכולה לעודד שינוי מהיר בהתנהגות אבל היא גם תעורר מתח ואפילו בושה ובעיקר לא תעורר אצל המטופל מוטיבציה פנימית לשינוי. התוצאה היא שגם אם ייעשה שינוי בהתנהגות לטווח קצר, רוב הסיכויים שהשינוי הזה לא יימשך לאורך זמן ובטווח הרחוק עלול אפילו לעודד את ההתנהגות ההפוכה לזו שאנו מעוניינים בה.
נתרגל את מודל ה-GROW דרך דוגמה. חברה משוחחת אתכם ואומרת:
👩🦰 "אני ממש חייבת להתחיל לעשות פעילות גופנית. הכושר שלי ירוד וזה ממש משפיע על הבריאות שלי. אבל זה ממש קשה לי. אני לא אוהבת ספורט. כל יציאה לאימון, אפילו רק הליכה קצרה, זה עינוי בשבילי"
הצעד הראשון (עוד לפני מודל GROW) הוא להגיב באופן אמפתי הנה הצעה לתשובה אמפתית:
👨 "זה באמת קשה להתחיל לעשות משהו שאת לא אוהבת ולהתמיד בו. נשמע שאת מודאגת מהמצב הבריאותי ושהקושי לעשות פעילות מתסכל אותך".
המפתח להצלחה לפי מודל GROW מבוסס על נוכחות מיטיבה ותגובה אמפתית. כאנשי מקצועות הבריאות בדרך כלל אנחנו לא מקבלים הכשרה מספקת למתן תגובה אמפתית. כצעד ראשון כדאי לעבור על החומרים שיש לנו בנושא ממש כאן👇
השלבים של מודל GROW
Goal
מטרות
נרצה לברר ביחד עם המטופל אילו מטרות מתאימות עבורו בתקופה הקרובה. חשוב להימנע מניסוח מטרה כללית שקשה ליישם. מומלץ לחשוב יחד עם המטופל על מטרה חכמה: ריאלית, ישימה ומוגדרת בתוך מסגרת זמן ברורה. קל לזכור מהי מטרה חכמה באמצעות ראשי התיבות SMART שמסמלות מטרה שהיא: Specific, Measurable, Achievable, Relevant, and Time-Based.
Reality
מציאות
נרצה לבדוק מה המצב הנוכחי, כלומר, באיזו נקודה המטופל נמצא כרגע.
Options
or Obstacles
חסמים ואפשרויות
בשלב זה ננסה לזהות יחד עם המטופל את החסמים לביצוע השינוי המבוקש ולא לחכות באופן פסיבי לכישלון של המטופל. אנחנו רוצים לשים את הקשיים והחסמים על השולחן ולחשוב יחד עם המטופל על מענה לקשיים האלו.
WIll
or Way forward
פעולות קונקרטיות
בשלב האחרון נרצה לסגור את התוכנית ולתת למטופל בהירות לגבי ההמשך לאור המטרה שהושגה, המצב כיום והמחסומים הפוטנציאליים. אנחנו רוצים להעביר את האחריות אל המטופל שלנו.