תזונה מבוססת צומח ילדים

תזונה מבוססת צומח אצל ילדים, בתגובה לפרסומים בתקשורת

מאת: כרם אביטל

כרם אביטל

מאת: כרם אביטל

כרם אביטל

מחקר שהתפרסם לאחרונה מסעיר את התקשורת לאחר שמצא שילדים טבעונים נמוכים יותר. בפוסט הבא נבחן מה הראה המחקר בפועל ואילו מסקנות ניתן לגזור ממנו עבור ילדים בישראל, נתייחס אליו גם בקונטקסט של מחקר נוסף שהתפרסם ממש עכשיו ועליו סביר להניח שעוד לא שמעתם.
ראשית זה מבורך שסוף סוף מתחילים להתפרסם מחקרים עדכניים שמתמקדים בילדים הניזונים מתזונה מבוססת צומח, מאחר שהמידע היה מאוד לא מעודכן עד לאחרונה.
במחקר החתך שלפנינו נאסף מידע אודות 192 ילדים אוכלי כל (74), צמחונים (64) וטבעונים (54) מפולין בין השנים 2014 ל- 2016.
המחקר מציג שורה ארוכה של ממצאים כשבתקשורת כצפוי הודגש הממצא הכי "עסיסי": נמצא שהילדים עם תזונה טבעונית היו נמוכים בכ-3 ס"מ בממוצע מהילדים אוכלי כל ושצפיפות העצם שלהם היתה נמוכה יותר.
פחות עסקו בכמה יתרונות בריאותיים בולטים שהיו לילדים האלו:

  • הילדים עם תזונה טבעונית היו עם BMI נמוך יותר אך ללא הבדל במסת השריר אלא במסת השומן
  • הילדים עם תזונה טבעונית היו עם רמות כולסטרול נמוכות יותר ואחוז hs-CRP נמוך יותר

בהתחשב במגמה הולכת וגדלה של השמנה בקרב ילדים שעלולות להיות לה השלכות על בריאות הילדים בעתיד ראוי לתת את הדעת גם ליתרונות שנמצאו במחקר.

תזונה מבוססת צומח ילדים

עוד כמה נקודות לשים אליהן לב במחקר:

  • אנחנו לא יודעים מה היתה רמת הידע של אנשי המקצוע והזמינות של מזונות טבעוניים איכותיים בפולין בשנות המחקר, ניתן להניח שלא גבוהה וסביר שנמוכה מזו שבישראל. אחד הסימנים לחוסר המודעות הזה הוא שרק 44% מהילדים קיבלו תוסף של ויטמין B12. זה כמובן התפקיד שלנו כאנשי מקצועות הבריאות ליידע את המטופלים שלנו ואת הציבור הרחב כיצד ליישם תזונה מבוססת צומח כך שתהיה מאוזנת ותמקסם את היתרונות הבריאותיים.
  • סביר להניח שבפולין סובלים מחוסרים משמעותיים יותר של ויטמין D וסביר שלטבעונים הייתה פחות נגישות למזונות המועשרים בויטמין זה שמהווים את המקור העיקרי שלו גם בתזונה של אוכלי כל. מהנתונים עולה שלא היה הבדל בין הקבוצות בשיעור מתן התוסף (כ-35% בלבד בכל הקבוצות). כך שהגיוני שהילדים בתזונה הטבעונית היו באמת בחוסר בויטמין, דבר שיכול להסביר חלק מהתוצאות של צפיפות העצם.
  • בהמשך לכך שהטבעונים היו רזים יותר, אנחנו יודעים שהשמנה קשורה אמנם בתחלואה גבוהה יותר, אך היא כן קשורה גם בצפיפות עצם גבוהה יותר. אפשר היה לראות שלאחר תקנון למשקל עדיין היה הבדל בין הקבוצות, אך הוא קטן יותר.
  • בהתייחס לגובה, לא ברור מהנתונים שהוצגו במאמר מה אחוז הילדים שהיו בגובה שהוא מתחת לאחוזונים התקינים אלא רק הנתון שביחס לאוכלי כל. העובדה שהילדים בתזונה טבעונית היו בעלי גובה נמוך יותר לא בהכרח צריכה להטריד כשלעצמה, אנחנו יודעים למשל שגובה קשור בסיכון גבוה יותר לסרטן, ואפרופו צפיפות עצם, גם בשברים בצוואר הירך אצל מבוגרים. 
  • מבחינה תזונתית הילדים האלו צרכו אמנם פחות חלבון מהילדים אוכלי כל, אך בכמות מספקת בהחלט (מעל 40 גרם). הם צרכו פחות שומן רווי ויותר שומן רב בלתי רווי וסיבים. הם גם צרכו יותר ויטמין C, חומצה פולית ובטא קרוטן, הם גם צרכו יותר ברזל. צריכת הסידן שלהם לא היתה מספקת ושוב יש מקום להדרכה טובה יותר להורים לילדים עם תזונה טבעונית למקורות טובים לסידן ואולי צורך במתן תוסף במקרה של ילדים בררנים.
  • מעניין להשוות את תוצאות המאמר הזה למחקר שהתפרסם גם הוא ממש לאחרונה ותפס הרבה פחות כותרות שבו בדקו ילדים אוכלי כל, צמחונים וטבעונים בגרמניה. במחקר הזה 95% מהילדים עם תזונה טבעונית נטלו תוספי תזונה ואכן לא נמצא הבדל בין הילדים הטבעונים לבין האוכלי כל מבחינת רמות ויטמין B12 וויטמין D בדם, ולא נצפו הבדלים בגובה בין הילדים. גם במחקר הגרמני נראו תוצאות מיטיבות מבחינת משקל, רמות כולסטרול ופרופיל התזונה של הילדים. כצפוי המחקר הזה פחות הסעיר את התקשורת וכך אנחנו עלולים לקבל תמונה לא מייצגת של המידע המחקרי הקיים.

עלינו כנשות וכאנשי מקצוע מוטלת המשימה להכיר את כלל המידע המחקרי העדכני ולבחון אותו בקונטקסט רחב על מנת לגבש מסקנות ותובנות מושכלות.

על הכותבת: כרם אביטל

תזונאית ודוקטורנטית לאפידמיולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, בעלת תואר ראשון במדעי התזונה מהאוניברסיטה העברית ותואר שני בבריאות הציבור מאוניברסיטת ת"א. כרם פעילה בתחום של קידום תזונה בריאה מבוססת צומח מעל 20 שנה, בדגש על הנגשת מידע אמין ומבוסס מחקרים לאנשי מקצוע ולציבור הרחב.
כרם אביטל

Desmond, M. A., et al(2021). Growth, body composition, and cardiovascular and nutritional risk of 5- to 10-y-old children consuming vegetarian, vegan, or omnivore diets. The American journal of clinical nutrition.

Alexy, U. et al (2021). Nutrient Intake and Status of German Children and Adolescents Consuming Vegetarian, Vegan or Omnivore Diets: Results of the VeChi Youth Study. Nutrients.

Nunney L. (2018). Size matters: height, cell number and a person's risk of cancer. Proceedings. Biological sciences

Armstrong, M. E., Kirichek, O., Cairns, B. J., Green, J., Reeves, G. K., & Valerie Beral for the Million Women Study Collaborators (2016). Relationship of Height to Site-Specific Fracture Risk in Postmenopausal Women. Journal of bone and mineral research : the official journal of the American Society for Bone and Mineral Research.

התוכן עניין אתכם? שלחו לחברים ולקולגות בוואטסאפ

באיזו מידה הכתבה תרמה לידע שלך?

הצביעו: 6 ממוצע: 4.3

No votes so far! Be the first to rate this post.

תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך