סיבים תזונתיים

סיבים תזונתיים

מאת: כרם אביטל

כרם אביטל

סיבים תזונתיים הוא מונח כללי לתרכובות ארוכות (שרשראות) של פחמימות שהמעי הדק של בני אדם לא מסוגל לפרק ולעכל בעצמו. כתוצאה מכך, הסיבים האלו מגיעים למעי הגס ושם חלקם יעברו פירוק על ידי חיידקי המעי (מיקרוביום) בתהליך של תסיסה (fermentation). המקור לסיבים תזונתיים בתזונה הוא רק מזונות מהצומח: פירות, ירקות, דגנים (בייחוד דגנים מלאים), קטניות, אגוזים וזרעים. 

עד שנות השבעים הדעה הרווחת הייתה שאין לסיבים יותר מידי תפקידים, הם נתפסו כפסולת ותו לא. התועלת היחידה שהעריכו שיש לסיבים תזונתיים בעבר הייתה בהיבט הצר של השפעה על העיכול ובעיקר בדגש על שיפור סימפטומים של עצירות, אבל בעשורים האחרונים ישנה הבנה עמוקה הרבה יותר איך הסיבים האלו משפיעים עלינו.

סוגים שונים של סיבים תזונתיים

מקובל לחלק את הסיבים התזונתיים לשני סוגים עיקריים בהתאם להיותם מסיסים או לא מסיסים במים: 

סיבים לא מסיסים: מהווים כ-80% מהסיבים שמרבית האנשים צורכים והמקור שלהם הוא בעיקר תאית וליגנין שמצויים בדופן התאים של צמחים. הם מוגדרים כבלתי מסיסים מאחר שהם לא מסיסים במים. הם גם פחות עוברים פירוק על ידי המיקרוביום (חיידקי המעי).

סיבים מסיסים: זו קבוצה שמורכבת מהרבה תתי סוגים של סיבים. הנה כמה דוגמאות:

  • בטא-גלוקן שנמצא בשיבולת שועל ושעורה, ובכמויות קטנות יותר גם בדגנים אחרים וגם בפטריות.
  • פקטין מצוי בדפנות התאים של מרבית הצמחים, ולכן מצוי בירקות ובפירות רבים למשל תפוחים, גזר ודלעת ובקליפות של פירות הדר.
  • אינולין שנמצא למשל בבצל, בארטישוק ירושלמי ובבננה.
  • רפינוז שנמצא בירקות מצליבים ובקטניות.

הסיבים המסיסים עוברים תהליכי פירוק במעי על ידי המיקרוביום וזו אחת הסיבות להשפעתם המיטיבה על הבריאות כפי שנרחיב מיד. 

תכולת סיבים תזונתיים (מסיסים ולא מסיסים) במזונות נבחרים

(כמות סיבים ל-100 גרם)

ירקותסה"כ סיביםלא מסיסיםמסיסים
חציל6.65.31.3
במיה4.331.3
ברוקולי לפני בישול3.2930.29
תרד לא מבושל2.62.10.5
גזר טרי2.52.30.2
בצל ירוק2.22.20
כרובית1.81.10.7
סלרי (לא מבושל)1.510.5
תפוח אדמה ללא קליפה1.310.3
עגבניה לא מבושלת1.20.80.4
מלפפון קלוף0.30.50.1
דגנים
נבט חיטה1412.91.1
חיטה מלאה12.610.22.3
שיבולת שועל10.36.53.8
אורז יבש1.310.3
אורז מבושל0.70.70
קטניות
שעועית לבנה (יבשה)17.713.44.3
עדשים (יבשות)11.410.31.1
שעועית אדומה מבושלת
משומרת
6.34.71.6
שעועית לימה מבושלת
משומרת
4.23.80.4
אפונה קפואה3.53.20.3
שעועית ירוקה1.91.40.5
אגוזים וזרעים
זרעי פשתן22.3310.1512.18
שקדים11.210.11.1
בוטנים קלויים87.50.5
שומשום7.795.891.9
פירות
קיווי3.392.610.8
אגס321
תותים2.21.30.9
תפוח (עם קליפה)21.80.2
אפרסק1.910.9
מנגו1.81.060.74
תפוז1.80.71.1
בננה1.71.20.5
שזיף1.60.70.9
אננס1.21.10.1
ענבים1.20.70.5
רימון0.60.490.11
אבטיח0.50.30.2
הנתונים מתוך Dhingra D (2012)

קבוצה נוספת שלא תמיד מקוטלגת כסיבים אבל מתפקדת באופן די דומה, היא עמילן עמיד (Resistant starch). זהו בעצם עמילן (פחמימה שמורכבת משרשראות ארוכות מאוד של גלוקוז) שבניגוד לעמילן רגיל, מסיבות שונות הגוף לא יכול לפרק אותו, או יכול לפרק אותו חלקית או לאט יותר מאשר עמילן רגיל. הסיבות לכך יכולות להיות שהוא מצוי בתוך קליפה שלא מתעכלת, שתהליכי חימום וקירור, או תהליכים אחרים גרמו לו לשנות את המבנה באופן כזה שהוא מתעכל פחות. בדומה לסיבים הלא מסיסים גם עמילן עמיד לא מסיס במים אבל הוא כן עובר תהליכי פירוק על ידי המיקרוביום בדומה לסיבים המסיסים.

סיבים תזונתיים ומחלות כרוניות

מספר מטא אנליזות שונות של מחקרים קליניים הדגימו את הפוטנציאל של סיבים תזונתיים לשפר מדדים פיזיולוגיים שונים בדגש על שיפור פרופיל שומנים (הורדה של רמות הכולסטרול וספציפית של ה-LDL כולסטרול), שיפור רמות הסוכר והרגישות לאינסולין, ושיפור במדדי לחץ דם. יצויין שמרבית המחקרים הקליניים בתחום הם קצרי טווח ולכן, במטא-אנליזה שביצעו ספריית קוקריין בשנת 2016 על התערבות על ידי תוספת סיבים ומניעת מחלות לב, אמנם מצאו שיפור במדדים של כולסטרול ולחץ דם אך התריעו מפני האיכות של חלק מהמחקרים הללו ועל חוסר היכולת לבחון השפעה על אירועים לבביים בעזרתם. 

להשלמת התמונה, כדאי לבחון גם תוצאות של מחקרים תצפיתיים שבהם כן אפשר לבצע מעקב ארוך טווח וגם לבחון סיבים תזונתיים כחלק מהתזונה הכוללת ולא כתוסף (עוד על ההבדלים בין תזונה לתוסף בהמשך הכתבה) – ואכן, מטא אנליזות הדגימו שצריכה גבוהה של סיבים תזונתיים כחלק מהתזונה קשורה בסיכון נמוך יותר לתמותה כללית וספציפית תמותה ממחלות לב וכלי דם, וכן סיכון נמוך יותר למחלות לב, סוכרת, סרטן המעי הגס, וסרטן השד.

סיבים תזונתיים ושמירה על משקל תקין

מחקרים שונים הדגימו שסיבים תזונתיים יכולים לסייע בשמירה על משקל תקין ובתהליכי ירידה במשקל. ככל הנראה זו גם אחת הסיבות המרכזיות לקשרים שנמצאו בין צריכת סיבים גבוהה לבין סיכון נמוך לתחלואה ולתמותה. מחקרים שונים הדגימו כי צריכה גבוהה של סיבים בארוחה אחת יכולה להקטין את צריכת המזון בארוחה הבאה אחריה. ישנם מספר מנגנונים המסבירים מדוע סיבים תזונתיים מסייעים לשמירה על משקל. נראה שהמנגנון הפשוט והברור ביותר הוא העובדה שסיבים תזונתיים תורמים לתחושת שובע אך תורמים מעט קלוריות (אם בכלל) – כפי שצויין קודם, סיבים לא מסיסים אינם מתעכלים כלל בעוד שסיבים מסיסים ועמילן עמיד יפורקו חלקית על ידי חיידקי המעי. למזונות עתירי סיבים נדרש גם זמן לעיסה ארוך יותר שגם הוא מאותת לגוף על תחושת שובע. בנוסף ישנן עדויות להשפעה ישירה של של סיבים מסוגים מסוימים על סיגנלים של הורמוני שובע שונים.

איך נראות 500 קלוריות בקיבה

מנגנונים בולטים נוספים 

נוסף על סיוע בשמירה על משקל תקין, סיבים תזונתיים גם יכולים להאיץ את התנועתיות של המעי להגדיל את נפח הצואה ושיפור של המרקם שלה, התהליכים האלו קשורים לא רק לשיפור התפקוד של המעי אלא גם מפחיתים את המגע של חומרים קרצינוגנים עם המעי. בשתי מטא אנליזות שבחנו האם יש הבדלים בסיבים ממקורות שונים  וסיכון לסרטן, נמצא שספציפית סיבים שמקורם מדגנים קשורים באפקט מיטיב, בעוד שסיבים ממקורות אחרים הדגימו ממצאים סותרים. ישנם כל מיני הסברים לכך, בין היתר פשוט מחסור במחקרי עוקבה טובים, אבל יתכן גם קשר בין סוגי הסיבים הספציפיים שנמצאים בדגנים. למשל, ישנן עדויות במחקרי מעבדה שליגנן (סיב בלתי מסיס שנמצא בדגנים בשיעור יחסית גבוה) יכול גם לספוח חומרים קרצינוגנים באופן ישיר. 

תכונה חשובה נוספת של חלק מהסיבים המסיסים היא צמיגות (Viscosity) גבוהה – כלומר, היכולת שלהם ליצור ג'ל יחד עם מים (חשבו למשל על המרקם של דייסת שיבולת שועל). מסתבר שהתכונה הפיזיקלית הזו מהווה את אחת הסיבות לכך שסיבים תזונתיים יכולים לסייע לשיפור מדדי סוכר ושומנים בדם מאחר שהיא מסייעת להאט את ספיגת הסוכר לדם, ומפריעה לספיגה החוזרת של חומצות המרה וכך מובילה להפרשתן בצואה. הפרעה לספיגה החוזרת של חומצות המרה מובילה להורדת רמות הכולסטרול מאחר שהוא מהווה את אבן הבניין ליצירת חומצות מרה. הצמיגות גם משפרת את תחושת השובע לאורך זמן מאחר שהיא מאטה את קצב הריקון של הקיבה. 

סיבים תזונתיים גם יפחיתו את הספיגה של אסטרוגן מהמעי (ככל הנראה באותה הצורה שהם מפריעים לספיגה של כולסטרול) וזה כנראה המנגנון המרכזי דרכו צריכת סיבים יכולה לסייע במניעה של סרטן שד – למידע נוסף על תזונה ומניעת סרטן שד.

לבסוף סיבים תזונתיים יכולים להשפיע לטובה על המיקרוביום שבתורו משפיע על הבריאות בהיבטים רבים.

איך סיבים תזונתיים משפיעים על הבריאות

סיבים תזונתיים ומיקרוביום

לסיבים התזונתיים ישנה השפעה מכרעת על ההרכב, המגוון והכמות של חיידקי המעי מאחר שהם מהווים את המצע, כלומר המזון עבור חיידקים שונים שמסוגלים לפרק את החומרים האלו. חשוב לציין שמלבד חיידקי מעי שמשגשגים על סיבים תזונתיים ישנם חיידקים אחרים שהמזון שלהם הוא חומצות אמינו וחומצות שומן. צריכה של סיבים תזונתיים מסוימים תוביל לעלייה בכמות של זנים ספציפיים של חיידקים. ישנם מחקרים רבים על ההשפעה של צריכת סיבים מסוימים על הרכב החיידקים ויחסי הגומלין המורכבים (מאוד) ביניהם. נראה שבאופן כללי החיידקים שמשגשגים על סיבים תזונתיים שונים נוטים להיות מועילים יותר לבריאות בהשוואה לזנים אחרים של חיידקים. עוד נמצא שאנשים שצריכת הסיבים שלהם נמוכה נוטים להיות עם מגוון נמוך יותר של חיידקים.  

אז למה בכלל החיידקים האלו חשובים לנו? בעת הפירוק של הסיבים התזונתיים על ידי החיידקים נוצרות חומצות שומן קצרות שרשרת, בייחוד בוטיראט, אצטט ופרופיונט ( butyrate, acetate and propionate) רוב חומצות השומן האלו נספגות במעי הגס ועל אף שמדובר בכמויות קטנות (500–600 מיקרומול), אלו רכיבי מפתח בהבנה שלנו כיצד סיבים תזונתיים משפיעים על הבריאות דרך המיקרוביום. חומצות שומן קצרות שרשרת משפרות את התפקוד של תאי המעי ומגנות מפני תהליכי דלקת ותהליכים סרטניים במעי הגס. מחקרים מצאו קשר בין המולקולות האלו לבין שיפור התפקוד של מערכת החיסון, השפעה על תהליכים שונים בכבד, ומצטברות עוד ועוד עדויות להשפעה של החומרים האלו על המוח.

יצויין כי כמות המחקרים מהשנים האחרונות המתמקדים בסיבים תזונתיים והשפעתם על המיקרוביום היא עצומה, במקורות לכתבה זו, ציינו כמה מהסקירות הבולטות בתחום מהשנים האחרונות למי שמעוניינים להעמיק בנושא המרתק הזה.

צריכת סיבים מומלצת

צריכת הסיבים היומית המומלצת לאוכלוסייה בוגרת בריאה היא 38 גרם לגברים ו-25 גרם לנשים. על פי סקרי התזונה הלאומיים של משרד הבריאות עולה תמונה עגומה לגבי ההצלחה של האוכלוסייה להגיע להמלצות אלו. רק 17% מהאוכלוסיה מגיעה לצריכת הסיבים המומלצת. זאת בהשוואה ל-90% מהאוכלוסיה שמגיעה לצריכת החלבון המומלצת, ו-37% מהאוכלוסיה שצורכת שומן מעל להמלצה. לגבי פחמימות, נתון מפתיע הוא שקרוב ל- 40% מהאוכלוסיה לא מגיעה לצריכת הפחמימות המומלצת. הנקודה הזו חשובה במיוחד היות שסיבים תזונתיים לרוב יגיעו ממזונות שמכילים פחמימות. לאור החשש שיש לחלק מהאנשים מאכילת פחמימות, כדאי לחדד עם מטופלים את ההבדל בין פחמימות פשוטות, שלרוב יגיעו ממזון אולטרה מעובד (שלרוב גם דל בסיבים תזונתיים) לעומת פחמימות מורכבות שלרוב יגיעו ממזונות שלמים מהצומח. צריכה גבוהה של סיבים תזונתיים לרוב באה ביחד עם צריכה גבוהה של פחמימות, למעט מצבים בריאותיים ספציפיים כמו סוכרת לא מאוזנת, אין סיבה לחשוש מהצריכה הגבוהה של הפחמימות ממקורות אלו, להיפך.

סוגיה נוספת שעולה לגבי צריכת סיבים נוגעת לחשש שצריכה גבוהה מדי תוביל לתופעות לוואי של אי נוחות במערכת העיכול ואף עצירות. אם התזונה שלכם כיום כיום דלה במזונות שלמים מהצומח עתירי סיבים, מומלץ לבצע את העלייה בצריכת הסיבים בהדרגה על מנת לאפשר למערכת העיכול להתרגל. בנוסף עקב התכונה של הסיבים לספוח מים, מומלץ להגדיל גם את שתיית המים שלכם במקביל לעלייה בצריכת הסיבים. אם אתם מעוניינים לבצע שינוי משמעותי בתזונה שלכם, מומלץ תמיד להתייעץ גם עם תזונאי. כדאי להיעזר ברשימת המומחים באתר שלנו.

סיבים תזונתיים לעומת המזון השלם

עד כה דיברנו רק על היתרונות של סיבים תזונתיים באופן ספציפי. אכן ישנם מחקרים רבים שבדקו באופן מדוקדק את היתרונות של צריכה של סיבים תזונתיים מסוגים ספציפיים על מדדים שונים. עם זאת, כמו הרבה פעמים בתחום התזונה, חשוב להסתכל על הסיבים באופן שאינו מנותק מהמזון שאיתו הם מגיעים. רוב הסיבים התזונתיים בתזונה היומיומית יגיעו ממזונות שלמים לא מעובדים – ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות. המזונות האלו מכילים תערובת של כמה סיבים ביחד, תפוח למשל יכיל גם פקטין (סיב מסיס) וגם תאית (סיב לא מסיס), כך שאנו מקבלים אפקט סינרגיסטי של סוגים שונים של סיבים. מעבר לכך המזונות האלו מכילים ויטמינים ופיטוכימיקלים שונים שמסייעים גם הם במניעת מחלות עקב היותם נוגדי חמצון ונוגדי דלקת. צריכה גבוהה של סיבים תזונתיים מרמזת על דפוס תזונה בריא יותר – המבוסס על מזונות שלמים מהצומח, עם כמות פחותה יותר של מזון מעובד ומזון מהחי. כלומר, המזונות השלמים מהצומח גם מחליפים את המזונות הפחות בריאים. היתרונות האלו מחדדים את החשיבות של ההמלצה על צריכה של מזונות שלמים מהצומח לעומת מתן תוספים של סיבים תזונתיים שאולי יכולים לסייע נקודתית, אך פחות תורמים לתזונה בריאה ברמה הכוללת. 

על הכותבת: כרם אביטל

תזונאית ודוקטורנטית לאפידמיולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, בעלת תואר ראשון במדעי התזונה מהאוניברסיטה העברית ותואר שני בבריאות הציבור מאוניברסיטת ת"א. כרם פעילה בתחום של קידום תזונה בריאה מבוססת צומח קרוב ל-20 שנה, בדגש על הנגשת מידע אמין ומבוסס מחקרים לאנשי מקצוע ולציבור הרחב.
כרם אביטל

מטא אנליזות וסקירות על סיבים תזונתיים ושיפור מדדים פיזיולוגיים שונים

Waddell, I. S., et al. (2022). Dietary fiber in the prevention of obesity and obesity-related chronic diseases: From epidemiological evidence to potential molecular mechanisms. Critical reviews in food science and nutrition. [סקירה מומלצת]

Fu, L., et al. (2022). Associations between dietary fiber intake and cardiovascular risk factors: An umbrella review of meta-analyses of randomized controlled trials. Frontiers in nutrition.

Ting M., et al. (2021). Effects of dietary fiber on glycemic control and insulin sensitivity in patients with type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis. Journal of functional foods.

Xie, Y., et al. (2021). Effects of soluble fiber supplementation on glycemic control in adults with type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical nutrition.

Jovanovski, E., et al. (2021). Effect of viscous fiber supplementation on obesity indicators in individuals consuming calorie-restricted diets: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. European journal of nutrition.

Gill, S. K., et al. (2020). Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology.  [סקירה מומלצת]

Chen, J. P., et al. (2017). Dietary Fiber and Metabolic Syndrome: A Meta-Analysis and Review of Related Mechanisms. Nutrients.

Hartley, L., et al. (2016). Dietary fibre for the primary prevention of cardiovascular disease. The Cochrane database of systematic reviews, 2016.

de Vries, J., et al. (2015). Effects of cereal fiber on bowel function: A systematic review of intervention trials. World journal of gastroenterology.

Waddell, I. S., et al. (2022). Dietary fiber in the prevention of obesity and obesity-related chronic diseases: From epidemiological evidence to potential molecular mechanisms. Critical reviews in food science and nutrition.

Yusuf K, et al. (2022). Health Benefits of Dietary Fiber for the Management of Inflammatory Bowel Disease. Biomedicines. 

Aune, D.,  et al. (2011). Dietary fibre, whole grains, and risk of colorectal cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMJ.

מטא אנליזות של מחקרי עוקבה על סיבים תזונתיים ותוצאי בריאות שונים

Ramezani, F., et al. (2023). Dietary fiber intake and all-cause and cause-specific mortality: An updated systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. Clinical nutrition.

Reynolds, A. N., et al (2022). Dietary fibre in hypertension and cardiovascular disease management: systematic review and meta-analyses. BMC medicine.

Farvid, M. S., et al. (2020). Fiber consumption and breast cancer incidence: A systematic review and meta-analysis of prospective studies. Cancer.

Reynolds, et al. (2019). Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses. Lancet.

Oh, H., et al. (2019). Different dietary fibre sources and risks of colorectal cancer and adenoma: A dose–response meta-analysis of prospective studies. British Journal of Nutrition.

Veronese, N., et al (2018). Dietary fiber and health outcomes: an umbrella review of systematic reviews and meta-analyses. The American journal of clinical nutrition.

Wu, Y., et al. (2015). Association between dietary fiber intake and risk of coronary heart disease: A meta-analysis. Clinical nutrition.

Yao, B., et al. (2014). Dietary fiber intake and risk of type 2 diabetes: a dose-response analysis of prospective studies. European journal of epidemiology.

Threapleton, D. E., et al. (2013). Dietary fibre intake and risk of cardiovascular disease: systematic review and meta-analysis. BMJ

Dong, J. Y., et al. (2011). Dietary fiber intake and risk of breast cancer: a meta-analysis of prospective cohort studies. The American journal of clinical nutrition.

סקירות שעוסקות בסיבים תזונתיים והשפעתם על המיקרוביום וכן תוצרי פירוק על ידי המיקרוביום

La Torre, D., et al. (2021). Dietary fibre and the gut–brain axis: Microbiota-dependent and independent mechanisms of action. Gut Microbiome. [סקירה מומלצת]

Tanes, C.,  et al. (2021). Role of dietary fiber in the recovery of the human gut microbiome and its metabolome. Cell host & microbe.

Cronin, P.,  et al. (2021). Dietary Fibre Modulates the Gut Microbiota. Nutrients.

Silva, Y. P.,et al. (2020). The Role of Short-Chain Fatty Acids From Gut Microbiota in Gut-Brain Communication. Frontiers in endocrinology.

Dalile, B., et al. (2019). The role of short-chain fatty acids in microbiota-gut-brain communication. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology. [סקירה מומלצת]

סקירות נוספות ששימשו בכתיבת כתבה זו

DeMartino, P.,et al. (2020). Resistant starch: impact on the gut microbiome and health. Current opinion in biotechnology.

Deepak Mudgil (2017), Chapter 3 – The Interaction Between Insoluble and Soluble Fiber. Editor(s): Rodney A. Samaan, Dietary Fiber for the Prevention of Cardiovascular Disease, Academic Press 2017.

McRorie, et al. (2017). Understanding the Physics of Functional Fibers in the Gastrointestinal Tract: An Evidence-Based Approach to Resolving Enduring Misconceptions about Insoluble and Soluble Fiber. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Maphosa Y & Jideani VA (2016) Dietary fiber extraction for human nutrition—A review. Food Rev. Int.

Dhingra, D., et al (2012). Dietary fibre in foods: a review. Journal of food science and technology,

Rideout, T. C. Et al. (2008) Guar gum and similar soluble fibers in the regulation of cholesterol metabolism: Current understandings and future research priorities. Vascular Health and Risk Management

Dikeman, C. L et al. (2006). Viscosity as related to dietary fiber: a review. Critical reviews in food science and nutrition.

התוכן עניין אתכם? שלחו לחברים ולקולגות בוואטסאפ

באיזו מידה הכתבה תרמה לידע שלך?

הצביעו: 10 ממוצע: 4.1

No votes so far! Be the first to rate this post.

תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך