מסביב לצלחת – איך ליצור הרגלי אכילה בריאים אצל ילדים 

ההתנהלות המשפחתית סביב האכילה משפיעה רבות על התנהגות הילדים בנושא האוכל. הובלה הורית, קשיבות לסימני רעב ושובע, מסגרת אכילה נינוחה ומאפשרת – יעזרו לילדים לפתח גישה בריאה ואינטואיטיבית לאוכל שתישאר איתם לכל החיים. בכתבה הבאה נראה איך לעשות את זה גם בחיי היומיום המאתגרים שלנו.
הכתבה מבוססת על הרצאתה של  ליהי לויאן יפה, דיאטנית ומדריכת הנקה, מנהלת 'מכבי אקטיבי' בעיר רחובות.

הורות מובילה – המפתח לאכילה בריאה אצל ילדים

גישה נכונה להורות היא מונח מפתח בדרך ליצירת הרגלי תזונה בריאה אצל ילדים. הכוונה לסגנון הורות שכולל הכלה והבנה לצד הבנה ברורה שלי כהורה לאן ואיך אני מובילה, והמסרים שאני מעבירה הם עקביים ככל האפשר. אנחנו נקפיד על מתן דוגמה אישית חיובית (נניח, לא נדרוש מילדים לא לאכול מול הטלויזיה אם אני עצמי עושה את זה).

חלוקת אחריות ביני לבין הילדים – המודל של אלין סאטר

אלין סאטר היא דיאטנית אמריקאית שפיתחה מודל של חלוקת אחריות באכילה בין ההורים לילדים. 

באחריות ההורה 

  • מתי אוכלים: בעשר בלילה או בשבע בערב? האם יש "נשנושים" בכל שעה או שיש זמן קבוע לארוחת ביניים?
  • איפה אוכלים: האם אוכלים ליד שולחן או שאפשר לאכול בסלון מול הטלויזיה, או באוטו או על המיטה בחדר השינה
  • מה מוגש: איזה מזונות מוגשים תוך התחשבות בהעדפות בני המשפחה. כלומר, נדאג שיהיה לפחות משהו אחד בארוחה שאנחנו יודעים שהילדים שלנו אכן אוכלים

באחריות הילד/ה

  • האם לאכול בארוחה הזו
  • מה לאכול מתוך מה שמוגש
  • כמה לאכול

במסגרת המודל הזה, אנחנו לא מנסים להכריח את הילדים לאכול בכל מיני משחקים והסחות דעת אלא עוזרים להם לסגל הרגלי אכילה בריאים שמגיעים מתוך מוטיבציה ואחריות שלהם.

סביבת אכילה מיטבית

המרחב הפיזי שבו הילדים אוכלים

ננסה להבין יחד עם הילד או הילדה מה סביבת האכילה שנעימה וטובה להם:

  • האם הם מעדיפים לאכול לבד בשקט או עם האחים או החברים
  • האם על שולחן מוגבה עם כולם, או ליד על שולחן נמוך או אפילו על שטיח על הרצפה
  • האם הם רוצים לאכול בצלחת מחולקת שמפרידה בין המנות השונות או בצלחת רגילה
  • האם הם רוצים לאכול עם כף או עם מזלג
  • נאפשר לילדים להתנסות בסגנונות אכילה שונים ולתת להם להחליט ולזהות מה נוח ונעים עבורם

נזכור כל הזמן שמה שנעים ונכון לנו כמבוגרים הוא לאו דווקא נעים ונכון גם בשבילם. נזכור שגם אם לא תמיד אפשר לספק את סביבת האכילה המושלמת עבור הילד/ה שלנו, אנחנו יודעים מה האופן שבו הילדים שלנו אוכלים בצורה הטובה והרגועה ביותר. נזכור גם שצורת האכילה המיטבית עשוי להשתנות בשעות של היום או שיהיו תקופות שיותר מתאימה צורת אכילה מסוימת ושיש תקופות שיותר נכונה צורה אחרת.

תפריט ביתי וזמני ארוחות

תפריט קבוע ומתוכנן מראש, וטווח שעות קבוע לשעות הארוחה, יכול לסייע לנו ולילדים לאכול בצורה בריאה. הוא מסייע לנו כהורים להתכונן מראש ולהיות רגועים יותר לגבי התזונה של המשפחה לאורך השבוע. לילדים הוא מקנה תחושת ודאות ושליטה ולמעשה דווקא התפריט הקבוע הוא מה שיכול לאפשר תזונה יותר מגוונת ומאוזנת. כמובן תמיד תהיה גמישות כלשהי, אבל המסגרת הברורה מסייעת לנו לכוון טוב יותר את מה שאנחנו רוצים שהמשפחה שלנו תאכל ברמה השבועית ופחות להיות בלחץ לגבי מה הילדים אוכלים בארוחה ספציפית יחידה. למעשה ישנם מחקרים שהראו שתפריט ביתי קבוע יכול לסייע לשמירה על משקל תקין אצל הילדים ולהעלות את צריכת הירקות והפירות שלהם.

איך לתכנן תפריט קבוע

  • שעות: לבדוק מה לוח הזמנים המשפחתי ולהבין מה טווח השעות שמתאים לכל ארוחה, אילו ארוחות יכולות להיות משותפות ואילו לא. לחשוב עד כמה הילדים יהיו רעבים בכל ארוחה כדי להתאים את גודל הארוחה
  • מה אוכלים: לנסות לערב את הילדים לגבי ההחלטה לגבי מה נאכל השבוע (כמובן בהתאם לגיל הילד)
  • שילוב והתחשבות בהעדפות: נדאג לכך שתמיד תהיה לפחות מנה אחת בארוחה שכל ילד מוכן לאכול 
  • התייחסות למגוון ולאיזון ברמה היומית והשבועית

אכילה ללא הסחות דעת

נראה שאכילה מול מסכים גורמת לאכילה בהיסח הדעת שגורמת לנו לאכול יותר מכמה שאנחנו צריכים, ולאכול יותר מזון מעובד. למעשה מחקרים הראו שאכילה במקביל לפעולות אחרות (צפייה בטלויזיה, קריאת ספר או עיתון) גורמת לאכילת פיצוי בארוחה הבאה, כך שאפילו אם לאו דווקא אוכלים יותר באותה ארוחה, המוח פחות קולט את הארוחה ונהיה רעבים יותר לקראת הארוחה הבאה. כדאי להזמין את המטופלים לבדוק את זה על עצמם.

מסרים תזונתיים חיוביים

ילדים לומדים הכי טוב דרך מסרים חיוביים, דוגמה אישית וחזרתיות ועקביות במסרים שלנו. כלומר פחות מסרים בסגנון, "לאכול גזר זה טוב לעיניים" שלעיתים עשויים דווקא להרחיק את הילדים.

דוגמאות למסרים המתאימים לילדות מוקדמת (גילאי גן):
  • הסברים פשוטים לגבי תדירות וגיוון. למשל הילדה רוצה לאכול כל יום פסטה, נסביר לה שאתמול אכלנו פסטה ומחר נאכל גם פסטה, אבל היום אוכלים משהו אחר
  • התנסות מעשית מגיל צעיר מאוד. אפשר לשתף את הילדים במשימות קטנות במטבח, לקטוף ביחד עלי תבלין מהגינה או מהאדנית, ללכת לקטוף מעצי פרי בעיר, או פשוט לערוך ולפנות את השולחן
  • לתת לילדים לחוות ולבדוק בעצמם מה טעים להם ומה לא ולהתנסות עם מרקמים שונים של מזונות
דוגמאות למסרים מתאימים לילדות מאוחרת (גילאי בית ספר יסודי):
  • חיבור אירוע: אם למשל הם אכלו יותר מדי במסיבת יום הולדת ויש להם כאב בטן אחר כך אז להזכיר להם את האירוע בעדינות בפעם הבאה שהם רוצים לאכול הרבה חטיפים
  • להסביר להם דברים שמעניינים אותם. אם שמעו בבית ספר על קבוצות המזון או על קשת המזון – להרחיב את ההסבר בבית, או לחפש ביחד מידע בנושא באינטרנט. כדאי גם להסביר להם על המדבקות האדומות והירוקות שהם רואים על אריזות המזון
דוגמאות למסרים שמתאימים לילדים בגיל ההתבגרות:
  • השתתפות בחשיבה ובתכנון של הארוחות והתפריט השבועי
  • השתתפות בהכנה של הארוחות כחלק מהמשימות של הילדים בבית

באופן כללי, ילדים צריכים תחושה של שייכות לבית ולמשפחה. השתתפות בהכנה של הארוחות יכולה לספק את התחושה הזו וכפי שראינו אפשר כבר מגיל צעיר להרגיל את הילדים לשותפות הזו. אפילו אם הילדים לא רוצים לאכול משהו, הם עדיין יכולים להיות שותפים להכנה שלו.

איך מגיבים כשהילדים לא אוכלים?

אין ספק שקשה ומתסכל כשהילדים לא מעוניינים לאכול ארוחה שטרחנו להכין עבורם. אבל חשוב לעצור רגע ולהשהות את התגובה. ננסה לחשוב עם עצמנו האם יש סיבה לכך שהילד לא אכל, למשל אם ארוחת הצהריים הייתה מאוחרת יחסית, אז לא רעבים בארוחת ערב, או אולי נשנשו אצל חברים שעה קודם לכן. ניזכר שגם אנחנו כילדים אולי התנהגנו ככה ולמעשה גם כמבוגרים, לא תמיד מתחשק לאכול מנה מסוימת אפילו אם זה משהו שבדרך כלל אנחנו אוהבים לאכול. 

לרבים מאיתנו יש זיכרון ילדות מאיזה מאכל שציפו מאיתנו או שהכריחו אותנו לאכול כילדים, גם אם ממש לא רצינו. מחקר שנערך במבוגרים צעירים שהכריחו אותם לאכול מאכל כלשהו כילדים הראה שהם מקשרים את האירועים האלו עם רגשות של כעס, פחד, גועל והשפלה וכ-70% אינם אוכלים את המאכל עד היום. אז נראה שלהכריח ילדים לאכול משהו שהם לא רוצים, עלול ליצור את האפקט ההפוך לטווח הארוך.

מה עושים עם המתוקים?

כמות הפיתויים שיש לנו לאכילה לא בריאה היא גדולה וגם אנו כמבוגרים מתקשים לעמוד בה, כך שברור שגם הילדים שלנו מתקשים לעשות זאת. יש כמה גישות אפשריות בהקשר הזה. כאשר באופן כללי הגישה היא כן לאפשר לילדים לאכול ממתקים אבל לעשות זאת במידה. נראה שילדים שמאפשרים להם לאכול ממתקים מדי פעם יודעים לווסת את עצמם טוב יותר מילדים שאוסרים עליהם אכילת ממתקים באופן גורף.

  • ממתק אחד ביום לבחירת הילד באיזו שעה
  • קינוח בארוחת ערב או בארוחת צהריים. הקינוח לא תמיד חייב להיות משהו אולטרה מעובד (לדוגמה ממתק/חטיף) אלא גם יכול להיות פירות או משהו שמכינים ביחד בבית
  • לאפשר ממתקים 1-2 פעמים בשבוע או רק בסופי שבוע, כאן המפתח הוא שהם יודעים מראש למה לצפות

פיתוח הרגלים רצויים

המטרה העיקרית היא שהילדים יהיו מחוברים לגוף שלהם ויאכלו באופן מודע ואחראי בהתאם לתחושות הרעב והשובע שלהם. כדי להגיע לשם, יש כמה הרגלים שננסה לפתח אצלם:

  • ארוחות מסודרות בזמנים קבועים. לכאורה זה סותר את האכילה בהתאם לתחושת רעב ושובע, אך למעשה הזמנים הקבועים עוזרים לילדים לווסת את האכילה שלהם לאורך היום. במידת הצורך אם רואים שהילדים באופן קבוע רעבים שעה לפני הארוחה, או להיפך תמיד לא מעוניינים לאכול בשעה שקבענו את הארוחה, אז אולי צריך להזיז את שעת הארוחה בהתאם
  • הסבר לסיום הארוחה בהתאם לגיל: אפשר להגיד לילד משפט כמו "סיימנו עכשיו את הארוחה, האם שבעת? הבטן התמלאה?"
  • אכילה ללא הסחות דעת
  • לתמלל תחושה של רעב ושובע: לבדוק עם הילדים האם הם עדיין רעבים או שסתם מתאמצים לסיים מהצלחת? אם אכלו יותר מדי, לעזור להם לתמלל את החוויה ולהבין למה כואבת להם הבטן
  • לדאוג לארוחות מגוונות ומזינות. לסייע לילדים להבין איזה מזונות יעזרו להם להגיע לשובע נעים ולא מכביד – למשל מזונות עם הרבה סיבים תזונתיים

סביבה ביתית של תזונה בריאה ומזון שיספק את הצרכים שלנו ושל ילדינו היא חשובה ומשמעותית מאין כמוה לנו ולילדים. מעבר לכך ישנה חשיבות רבה בהרגלים שאנחנו מובילים "מסביב לצלחת" – המרחב הפיזי של הארוחות, תכנון שלהן, שיתוף הילדים בשלבים שונים הקשורים לארוחות (קניית מצרכים, תכנון, הכנה, עריכת שולחן, פינוי), האווירה, והגישה. התפתחות מיטבית תתאפשר כאשר נסגל הרגלים משפחתיים בריאים הקשורים להרכב המזון בתוך הצלחת וגם כל מה שקורה סביבה. הרגלים כאלו ייטיבו לא רק עם הילדים שלנו, אלא גם איתנו כאנשים בוגרים. 

פיתוח הרגלי אכילה בריאים

Ellyn Satter, (2015) Division of Responsibility in Feeding
Castle, J., & Jacobsen, M. (2013). Fearless feeding: How to raise healthy eaters from high chair to high school.

Ng, C. M., et al. (2022). Involvement of children in hands-on meal preparation and the associated nutrition outcomes: A scoping review. Journal of human nutrition and dietetics.

Jacobsen, M. (2016). How to Raise a Mindful Eater: 8 Powerful Principles for Transforming Your Child's Relationship with Food.

Batsell Jr, (2002). “You will eat all of that!”: A retrospective analysis of forced consumption episodes. Appetite.

אכילה מוסחת


Shloim, N., et al. (2015). Parenting Styles, Feeding Styles, Feeding Practices, and Weight Status in 4-12 Year-Old Children: A Systematic Review of the Literature. Frontiers in psychology.

Robinson, E., et al. (2013). Eating attentively: a systematic review and meta-analysis of the effect of food intake memory and awareness on eating. The American journal of clinical nutrition.

התוכן עניין אתכם? שלחו לחברים ולקולגות בוואטסאפ

באיזו מידה הכתבה תרמה לידע שלך?

הצביעו: 5 ממוצע: 4.4

No votes so far! Be the first to rate this post.

תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך