קשת המזון החדשה – המלצות התזונה בישראל
מאת: כרם אביטל
מאת: כרם אביטל
תזונה ים תיכונית בחזית ההמלצות
המלצות התזונה של משרד הבריאות הישראלי התעדכנו בשנים האחרונות לאור התזונה הים תיכונית. המהלך הזה בא בעקבות גוף ידע מחקרי הולך וגדל המצביע על יתרונות דפוס תזונה זה שמאפיין תושבים באזור אגן הים התיכון. מחקרים בתחום החלו עוד בשנות ה-60 של המאה הקודמת כאשר תצפיות הצביעו על כך שבריאותם של התושבים באזור זה היא טובה יותר לעומת מדינות אחרות. מאז ועד היום בוצעו מאות מחקרים, הן תצפיתיים והן קליניים, המראים תועלות בריאותיות רבות לדפוס התזונה הים תיכונית לצד יתרונות בתחומים נוספים: סביבתית, חברתית-תרבותית, וכלכלית.
במפגש ג'ורנל קלאב שקיימנו הוצג המחקר הקליני הגדול ביותר שנערך על התזונה הים תיכונית, לקריאת תקציר המפגש ולצפייה בהקלטה שלו – לחצו כאן
מאפייני התזונה הים תיכונית
התזונה הים תיכונית מתבססת בעיקר על מזונות ממקור צמחי, בדגש על מזונות שלא עברו עיבוד או שעברו עיבוד מינימלי. הרכב הנוטריינטים של התזונה הים תיכונית מתאפיין בין היתר בצריכה של פחמימות מורכבות, סיבים תזונתיים, חומצות שומן בלתי רוויות, מינרלים, ויטמינים ופיטוכימיקלים (ביניהם פוליפנולים).
קו מנחה בולט נוסף מתייחס להעדפת מזון שהוכן בבית והפחתה או הימנעות ממזונות אולטרה מעובדים. להעדפה כזו ישנה תועלת חברתית בולטת שכן היא מעודדת אכילה יחדיו, בישיבה, ואף הכנה משותפת של המזון. תנאים כאלו מזמנים חיזוק קשרים חברתיים/משפחתיים, וגם אכילה בריאה יותר בניגוד לצריכת מזון אולטרה מעובד "על הדרך". האפשרות לאכול מזון אולטרה מעובד בכל זמן ובכל מקום היא חלק ממה שגורם לנו לצרוך ממנו בעודף.
התרומה הבריאותית שאותה מפרט משרד הבריאות בהנחיות כוללת התייחסות למניעת מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם, סוכרת ומחלות סרטן שונות. בנוסף מציינים קשר מגן מפני מחלת האלצהיימר.
משרד הבריאות משלב גם את ההיבט הסביבתי בהנחיות – התזונה הים תיכונית מאופיינת בטביעת רגל אקולוגית נמוכה לעומת התזונה המערבית: דגש על מזון צמחי, מקומי, עונתי וכמה שפחות מעובד.
קשת המזון החדשה – תדירות מומלצת בהתאם לצבע
התצורה הגרפית של המלצות התזונה בישראל היא קשת המזון, כאשר שכבות (צבעי) הקשת מסמלות את התדירות המומלצת לשילוב המזונות המופיעים בה:
בקשת הירוקה ישנם מזונות שמומלץ שיהוו את הבסיס לכל הארוחות: מים, ירקות, פירות ודגנים מלאים.
בקשת הצהובה מזונות שמומלץ לגוון בהם לפחות פעם ביום, והיא למעשה מורכבת משלוש קבוצות מזון שונות: 1. מזונות עשירים בשומן: אבוקדו, טחינה, אגוזים, שמן זית; 2. סוגי קטניות מגוונים; 3. חלב ומוצריו או תחליפיהם.
בקשת הכתומה מזונות שניתן לשלב לאורך השבוע: ביצים, דגים ועופות.
בקשת הוורודה בשר בקר גולמי, כאשר ההמלצה היא להמעיט בצריכתו, וניתן לצרוך לעיתים רחוקות.
לבסוף ישנה הקשת האדומה שלמעשה נמצאת מחוץ לתזונה, בה נמצאים מוצרים אולטרה מעובדים כמו ממתקים, חטיפים, משקאות ממותקים ובשר מעובד. ההמלצה היא להימנע ממוצרים אלו, ובמידה שצורכים אותם – לצרוך כמה שפחות.
הסימון הירוק והסימונים האדומים
במקביל לעדכון ההנחיות התזונתיות, הוביל משרד הבריאות מהלך של סימון מוצרי מזון באמצעות סימון ירוק וסימונים אדומים. הסימון הירוק הוא אופציונלי ואילו הסימונים האדומים מחוייבים במסגרת תקנות הגנה על בריאות הציבור. ישנם קריטריונים ברורים לסימונים אלו, והקו המנחה הוא עידוד לצריכת מזון גולמי ואזהרת הציבור ממוצרי מזון המכילים כמויות גבוהות של נתרן, סוכר או שומן רווי. מטרת הסימונים היא לאפשר לצרכן לבחור מוצרים בריאים יותר – כאלו שאינם עתירי נתרן, סוכר או שומן רווי. יש לציין שהתקנות האלו כבר השפיעו גם ברמת ייצור המזון, והרבה מוצרים עברו שינוי בעקבות המהלך.
על הכותבת: כרם אביטל
תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך