חלבון מהצומח ורמיסיה מסוכרת סוג 2
מפגש הג’ורנל קלאב ה-31 של ארגון רופאים לתזונה התמקד במחקר קליני שבדק רמיסיה (נסיגה) של סוכרת בשני דפוסי תזונה שונים: תזונה ים תיכונית ותזונה דלת שומן, ובחן האם יש קשר להגדלת צריכת חלבון מהצומח בהשוואה לחלבון מן החי.
הציגה את המחקר ד"ר פטרה שמיר, רופאה מומחית ברפואה פנימית ועובדת כרופאת משפחה בקופת חולים לאומית. רוצה לקבל עדכון על המפגש הבא? נא להירשם כאן.
רקע
העלייה בתחלואה בסוכרת מעידה על משבר בריאות עולמי. לפי ההערכות של ארגון הבריאות העולמי (WHO) אם המגמה הזו תמשיך, עד 2035 יהיו 592 מיליון איש עם סוכרת.
מחקרים מצביעים על כך שניתן להגיע לרמיסיה ולהחלים מסוכרת סוג 2. אחד המחקרים הבולטים בתחום היה מחקר ה-Direct שהתפרסם ב-2014 והראה שניתן להגיע לרמיסיה באחוזים גבוהים במטופלים שמצליחים לרדת במשקל באופן משמעותי באמצעות דיאטה נוזלית מיוחדת שניתנה להם במחקר למשך מספר חודשים שלוותה בירידה דרסטית במשקל. עם זאת תזונה נוזלית באמצעות פורמולה היא לרוב לא אפשרית לאורך זמן ואחוזי היענות לתזונה כזו לא גבוהים וקיים צורך לבחון האם ניתן להשיג תוצאות דומות גם בעזרת דפוסי תזונה יותר קונבנציונליים.
מחקר ה-CORDIOPREV בחן את הפוטנציאל של שני סוגי תזונה: תזונה ים תיכונית ותזונה דלת שומן לטיפול בסוכרת. מאמר חדש שניתח את תוצאות המחקר בחן האם כמות החלבון הצמחי שצורכים בתזונה משפיעה על הסיכוי לרמיסיה מסוכרת, ללא תלות בירידה במשקל.
מי השתתפו
מתוך כלל ה-1002 נבדקים עם מחלה קרדיווסקולרית שהשתתפו במחקר ה-CORDIOPREV היו 177 משתתפים שקיבלו אבחנה לסוכרת ולא היו מטופלים תרופתית.
מה עשו במחקר
המשתתפים במחקר חולקו לשתי קבוצות – קבוצה אחת קיבלה דיאטה ים תיכונית וקבוצה שנייה קיבלה דיאטה דלת שומן. נעשה מעקב שנתי במשך 5 שנים.
רמיסיה הוגדרה לפי הממצאים הבאים: HbA1C מתחת ל-6.5%, גלוקוז בצום מתחת ל-126 מ"ג/ד"ל וגלוקוז בדם שעתיים אחרי העמסת סוכר של 75 גרם מתחת ל-200 מ"ג/ד"ל – זאת במשך לפחות שנתיים רצופות וללא טיפול תרופתי בסוכרת.
מה מצאו
יותר חלבון מהצומח – יותר רמיסיה מסוכרת: בקבוצה שצרכה חלבון מהצומח מעל החציון אחוז הרמיסיה היה גבוה יותר באופן מובהק בהשוואה לקבוצה שצרכה חלבון מהצומח מתחת לחציון. זאת ללא ירידה משמעותית במשקל. בנוסף, נמצא שהייתה נטייה ברורה לרמיסיה בשנתיים הראשונות והחוקרים העריכו שזה נובע מכך שככל שהמחלה יותר ממושכת כך הסיכוי לרמיסיה קטן.
קורלציה בין חלבון מהצומח לרכיבי תזונה נוספים: נמצא שהקבוצה שצרכה יותר חלבון מהצומח צרכה באופן מובהק פחות שומן, שומן רווי, וחלבון מהחי ויותר סיבים תזונתיים, ירקות, קטניות, אגוזים, דגנים ודגנים מלאים.
חוזקות ומגבלות המחקר
חוזקות המחקר – לפי כותבי המאמר זהו המחקר הראשון שעוסק בקשר בין מרכיב ספציפי בתזונה לבין רמיסיה מסוכרת. במחקר חלה רמיסיה בסוכרת בלי ירידה דרסטית במשקל (דבר שנתפס כהכרחי להשגת רמיסיה) והדיאטות שהשתמשו בהן במחקר הן דיאטות שניתנות ליישום גם מחוץ למסגרת מחקרית, בניגוד לדיאטות נוזליות שקשה להתמיד בהן לאורך זמן.
חסרונות המחקר – כפי שעולה מהקורלציות שבין החלבון הצמחי לבין רכיבים אחרים בתזונה, לא ניתן להפריד את השפעת החלבון הצמחי מהשפעת רכיבי התזונה הבריאים האחרים שמגיעים איתו מהתזונה. מאחר שהמחקר הזה הוא חלק ממחקר גדול ושרמיסיה מסוכרת לא הייתה התוצא העיקרי שלו, ניתן בעיקר להגיע למסקנות על קשר ולא על סיבתיות. כמו כן, לא הייתה התייחסות במחקר לפעילות גופנית שיכולה להוות גם היא גורם שמשפיע ותורם להבדלים בין קבוצות.
מסקנות והמלצות
תזונה בריאה היא מרכיב חשוב במניעה, בטיפול וברמיסיה של סוכרת. חלבונים מהצומח, ממקורות כמו קטניות, דגנים, אגוזים וירקות, מגיעים בחבילת חלבון' בריאה. לחבילת החלבון הזו יכול להיות אפקט בריאותי סינרגיסטי הודות לכך שהיא כוללת, בין השאר, כמות גבוהה של סיבים תזונתיים וכמות נמוכה של שומן ושומן רווי. הגדלת אחוז החלבון הצמחי בתזונה זו אסטרטגיה תזונתית פשוטה שיכולה להשתלב בניהול התזונתי של מחלת הסוכרת. על פי ממצאי המחקר יתכן שהיא אף עשויה לסייע בהגעה לרמיסיה בעיקר בטרום סוכרת ובשלבים הראשונים של המחלה.
תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך