התערבות אורח-חיים מקוונת רב-תחומית למניעת ירידה קוגניטיבית במבוגרים בסיכון
מפגש הג’ורנל קלאב ה-40 של ארגון רופאים לתזונה התמקד במחקר קליני שבדק התערבות של אורח חיים באופן מקוון למניעת התדרדרות קוגניטיבית בקרב מבוגרים עם גורמי סיכון לדמנציה.
הציג את המאמר ד"ר ניר צבר, גריאטר מחוז צפון של שירותי בריאות כללית, מרצה קליני לגריאטריה בפקולטה לרפואה בבר אילן בצפת. רוצה לקבל עדכון על המפגש הבא? נא להירשם כאן.
רקע
דמנציה
דמנציה זו אי ספיקת מוח כרונית. זה מכלול של כל מה שיכול לגרום למוח להיפגע. ההגדרה של דמנציה לפי DSM-V או ICD-11:
מקובל לחלק את גורמי הדמנציה לגורמים שאינם ברי מניעה כמו גנטיקה, גיל ומין ולגורמים ברי מניעה כגון עישון ואלכוהול, דיכאון ובדידות, מחסור בפעילות גופנית, חבלות ראש, תרופות שונות, השמנה, יתר לחץ דם, סוכרת תזונה ועוד. באיור שלפניכם מצוינים הגורמים המובילים לדמנציה או הפרעה קוגנטיבית כתוצאה מבעיות כלי דם (Vascular Dementia ו-Vascular Cognitive Impairment) מתוך סקירה שפורסמה ב-2025.
מחקרים רב-תחומיים על מניעת דמנציה
רוב ניסויי המניעה של דמנציה היו קטנים ולרוב התמקדו בשינוי היבט ספציפי באורח החיים. לרוב במחקרים הללו מצאו רק הטבה צנועה בתסמיני דמנציה וחלקם לא מצאו כל שיפור בתסמינים. בין השנים 2015-2017 דווחו תוצאות 3 ניסויים רב-תחומיים משמעותיים:
- מחקר FINGER – תזונה, תנועה, אימון קוגניטיבי, ניטור סיכון וסקולרי. המחקר נערך בקרב אנשים בגילאים 60-77 בעלי סיכון גבוה. נמצא שיפור קוגניטיבי.
- מחקר MAPT – תזונה, תנועה ואימון קוגניטיבי – בקרב בני 75 ומעלה. לא נמצאה השפעה.
- מחקר PreDIVA – התערבות של אחיות שבה נעשה איזון הדוק של גורמי סיכון. לא נמצאה השפעה.
מטא אנליזה של קוקריין מ-2021 בנוגע להתערבויות רב-תחומיות על הסיכון לפתח דמנציה לא מצאה ראיות לכך שהתערבויות רב-תחומיות יכולות למנוע דמנציה, בהתבסס על שני ניסויים. נצפה שיפור קל בתפקוד הקוגניטיבי בניסויים עם אימון קוגניטיבי, מה שהקשה על שלילת אפקט למידה פוטנציאלי.
המחקר הנוכחי היה מחקר רנדומלי מבוקר (RCT) שבחן האם התערבות באמצעות אפליקציית Maintain your brain מפחיתה ירידה קוגניטיבית של אנשים ללא דמנציה.
מה עשו במחקר
מבנה המחקר ומי השתתפו
למחקר גויסו נבדקים באוסטרליה מתוך קוהורט גדול בשם The 45 and Up Study.
המשתתפים היו בגילאי 55-77 עם שני גורמי סיכון לפחות ויכולת לתת הסכמה מדעת במחשב.
לא נכללו נבדקים ששהשתתפו בניסויי התערבות אחרים וכן משתתפים עם בעיות בריאותיות מסכנות חיים או בעיות קוגניציה בתחילת המחקר או כאלו ללא גישה למחשב.
סך הכל השתתפו במחקר 6,236 נבדקים.
ההתערבות
ההתערבות במחקר נעשה לאורך שנה באמצעות אפליקציה עם ארבעה מודולים:
- מודול אימון תזונה ששם דגש על תזונה ים תיכונית
- מודול אימון פעילות גופנית
- מודול אימון מוח
- מודול אימון טיפול נפשי בדיכאון ובחרדה
המודולים הותאמו לכל משתתף בהתאם לגורמי הסיכון האישיים של משתתף, כך שלכל אחד הותאמו 2-4 מודולים.
קבוצת הביקורת קיבלה מידע מקוון קבוע מראש ללא התאמה אישית.
הפעילות באפליקציה התחלקה לפעילות יותר אינטנסיבית מבחינת מספר הפעמים שמפעילים תזכורות ומשתמשים בתוכנה, ובוסטרים שזו הפעלה פחות תכופה.
השינוי במדדים השונים נעשה בעזרת שאלונים מקוונים ומתוקפים לקוגניציה, תפקוד והערכת סיכון לדמנציה בתחילת המחקר, וכן בתום תקופת ההתערבות. בנוסף בוצעו הערכות למדדים אלו שנה לאחר המחקר ושנתיים לאחר המחקר. בנוסף המשתתפים מילאו שאלונים לאורך תקופת המחקר והמעקב לבחינת היענות לתזונה ים תיכונית, ביצוע פעילות גופנית ומידת עקה נפשית (סטרס).
תוצאות
במדדים קוגניטיביים של קשב מורכב, למידה וזיכרון ותפקוד ביצועי וכן בשקלול של כל המבחנים הקוגניטיביים היה הבדל מובהק בין קבוצת ההתערבות לקבוצת הביקורת, לטובת קבוצת ההתערבות לאורך תקופת המעקב.
כמו כן, נמצא בהשוואה בין הקבוצות שבקרב קבוצת ההתערבות הייתה התאמה גבוהה יותר לתזונה הים תיכונית, רמות נמוכות יותר של עקה נפשית וביצוע של יותר פעילות גופנית – אימוני כוח ואימוני אירובי – ביחס לקבוצת הביקורת. מבחינת סיכון לדמנציה נצפה הבדל משמעותי כאשר הסיכון לדמנציה עולה עם הגיל באופן טבעי בשתי הקבוצות, אך נותר נמוך יותר בקבוצת ההתערבות לאורך כל תקופת המעקב.
כיוונים לעתיד
רצוי לבנות ניסויי התערבות רב-תחומית כך שניתן יהיה להפריד את השפעת הרכיבים השונים על התוצא. בדגש על הפרדת מרכיב ההתערבות של אימון המוח.
התערבויות אחרות שניתן לחקור: השפעת תוכניות להפחתת תרופות החשודות בהגברת סיכון לדמנציה ובמיוחד בשילוב עם התאמת תזונה כפי שנעשה במחקר DIRECT.
מימון ציבורי יאפשר לחזק את המחקר החשוב בתחום ולאפשר צמיחת חוקרים בלתי תלויים.
לסיכום
במחקר RCT גדול זה נמצא כי התערבות בעזרת אפליקציה מותאמת אישית האטה באופן מובהק את הירידה הקוגניטיבית (קשב, למידה, זיכרון ותפקוד ביצועי) לעומת מתן מידע כללי בנושא. בנוסף לתועלת הקוגניטיבית, ההתערבות שיפרה היענות לתזונה ים־תיכונית, הגבירה פעילות גופנית והפחיתה עקה נפשית, ובכך שמרה על סיכון נמוך יותר לדמנציה לאורך המעקב. ממצאים אלה ממחישים את הפוטנציאל של תכניות דיגיטליות רב־תחומיות ככלי יעיל בעידוד אורח חיים בריא ועיכוב דעיכה קוגניטיבית בקרב אוכלוסיות בסיכון.
להעמקה נוספת מומלץ לצפות גם בהקלטה👆
תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך