תזונה ים תיכונית והריון

תזונה ים תיכונית, סטרס ושינה אצל נשים בהיריון

מפגש הג'ורנל קלאב ה-38 של ארגון רופאים לתזונה התמקד במחקר קליני שבדק השפעה של תזונה ים תיכונית על סטרט, שלומות (well-being) ואיכות שינה בקרב נשים בהיריון.

הציגה את המחקר התזונאית טלי רותם (.B.Sc), דיאטנית לנשים בגיל הפוריות, בגיל המעבר ובגיל השלישי. מרצה לתזונה נכונה והתמודדות עם סוכרת בגיל השלישי. רוצה לקבל עדכון על המפגש הבא? נא להירשם כאן.

רקע

תזונה ים תיכונית נמצאה קשורה לפרמטרים מיטיבים רבים מאד וככל שהיא נחקרת יותר כך מוצאים היבטים בריאותיים נוספים. בין היתר נמצא כי היא קשורה בהפחתת סיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם, סוכרת, סרטן וכן להפחתת מדדי דלקת, וסיכון מופחת לירידה קוגניטיבית בגיל המבוגר.

יש מחקרים שהצביעו על כך שתזונה זו עשויה לשפר מדדי עקה (סטרס) ולהפחית סיכון להתפתחות דיכאון וחרדה.

היריון עלול להוות גורם משמעותי לעקה ולדיכאון שעלולים להשפיע הן על האם והן על הילוד, ויש חשיבות למציאת דרכים להפחתת תופעות אלו. בין היתר נמצא כי רמות גבוהות של הורמון הסטרס קורטיזול קשורות בסיכון גבוה יותר למשקל לידה נמוך. 

המחקר הבא ניסה לבחון האם תזונה ים תיכונית יכולה להפחית תסמיני עקה ולשפר את מדדי השלומות ואיכות השינה בקרב נשים בהיריון.

מה עשו במחקר

מבנה המחקר ומי השתתפו

מחקר קליני אקראי לא סמוי של 680 נשים בהיריון שהיו בסיכון לילוד קטן (SGA). המשתתפות נכנסו למחקר בשבוע 19-23 של ההיריון וסיום המעקב נעשה בשבועות 34-36.

ההתערבות

331 נשים נכללו בקבוצת ההתערבות שקיבלה מפגשים עם דיאטנית לאורך תקופת המעקב לעידוד מעבר לדפוס תזונה ים תיכוני תוך התאמה לצרכים וההעדפות התזונתיות האישיות של כל אישה. לאורך כל התקופה סופקו לנשים שמן זית ואגוזים.

349 הנשים שבקבוצת הביקורת קיבלו פרוטוקול מעקב רגיל של המוסד המטפל.

שתי הקבוצות לא קיבלו ייעוץ או הדרכה בנוגע לבריאות הנפש, well being, חרדה, ניהול סטרס ואיכות השינה.

מה בדקו

שתי הקבוצות נדרשו למלא שאלונים בתחילת ובסוף המעקב שנגעו לבריאות הנפש, איכות השינה ושאלוני תזונה. למדגם של 106 משתתפות מתוך שתי הקבוצות בוצע איסוף שתן של 24 שעות בתחילת ובסוף המעקב על מנת לבדוק מטבוליטים של קורטיזול וספציפית יחס קורטיזון/קורטיזול. 

מה מצאו

בתחילת המחקר לא נמצאו הבדלים בין הקבוצות במדדים סוציו-דמוגרפיים או באורח החיים (עישון, פעילות גופנית, משקל וכדומה).

נמצא כי בממוצע בעוד שבקבוצת הביקורת חלה הרעה במדדים הנוגעים לסטרס, חרדה ואיכות השינה, בקבוצה שצרכה תזונה ים תיכונית המדדים הללו לא ירדו או שהשתנו בצורה יותר מתונה. עוד נמצא כי בהשוואה לקבוצת הביקורת, אחוז נמוך יותר של נשים בקבוצת התזונה הים תיכונית היו ברמת חרדה גבוהה או עם מדדי איכות חיים נמוכים. 

דיון והסברים אפשריים

תזונה ים תיכונית היא עשירה בנוגדי דלקת ונוגדי חמצון, חומצות שומן אומגה 3 ונוטריינטים נוספים שעשויים להשפיע באופן סינרגיסטי על רמות הסטרס, החרדה ואיכות השינה. בנוסף תזונה זו יכולה להשפיע על המיקרוביום שיכול בתורו להשפיע על בריאות המוח במסלולים שונים. בנוסף נמצא קשר בין תזונה לבין מדדים שונים הקשורים לפלסטיות של המוח.

מעבר להסברים הפיזיולוגיים אימוץ שינויי תזונתי מעודד שינויים התנהגותיים שונים שלהם כשלעצמם אפקט תרפויטי. במיוחד בתזונה הים תיכונית ששמה דגש על בישול ביתי ואכילה בחברותא.

לסיכום

נראה כי לתזונה ים תיכונית יש פוטנציאל להוריד חרדה וסטרס ולשפר את ה-well being ואיכות השינה במהלך ההיריון. על אף שנדרשים מחקרים נוספים, ממצאים אלו צריכים להילקח בחשבון כחלק ממהלך כולל לקידום תזונה ים תיכונית לשיפור בריאות הציבור בכלל ונשים בהיריון בפרט.

להעמקה וכן שיתוף מידע מהקליניקה כיצד נעשית הערכה תזונתית לנשים בהיריון מומלץ לצפות בהרצאה המלאה 👆

התוכן עניין אתכם? שלחו לחברים ולקולגות בוואטסאפ

באיזו מידה הכתבה תרמה לידע שלך?

הצביעו: 1 ממוצע: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך