תזונה למניעת סרטן

תזונה והפחתת סיכון לסרטן

מאת: רוני חסון

Ronnie Hasson

מהן ההמלצות של הגופים העוסקים בתחום?

ידוע שאורח החיים משפיע על הסיכון ללקות בכלל סוגי הסרטן, וכי גם תזונה מהווה מרכיב חשוב במניעה. ישנן הערכות כי 4 מרכיבי אורח חיים בריא יכולים למנוע כ- 30% מכלל מקרי הסרטן: תזונה בריאה, הימנעות מעישון, ביצוע פעילות גופנית וצריכה מתונה או הימנעות מאלכוהול.
ארגונים מובילים העוסקים בתחום הסרטן מפרסמים המלצות להפחתת סיכון למחלה, כולל בתחום התזונה כמובן. לדוגמה: American Cancer Society, World Cancer Research Fund, האגודה למלחמה בסרטן. ההמלצות של הארגונים הללו מדגישות את החשיבות של שמירה על משקל תקין וביסוס התזונה על מזונות שלמים מהצומח. הנה למשל ציטוט מטעם World Cancer Research Fund:

"ישנן ראיות שאכילה של דגנים מלאים, סיבים תזונתיים, ירקות ופירות עשויה לסייע בהגנה מפני סוגי סרטן מסויימים וכמו כן מפני עליה במשקל, משקל עודף והשמנה."

"הפכו את הדגנים המלאים, ירקות, פירות וקטניות כמו שעועית ועדשים לחלק מהתזונה היומיומית שלכם."

WCRF

ה-WCRF גם נותנים יעדים מדידים לשאוף אליהם בתזונה היומיומית:

  • לצרוך דיאטה המכילה לפחות 30 גרם סיבים ליום
  • לכלול דגנים מלאים, ירקות לא עמילניים, פירות וקטניות כמו שעועית ועדשים ברוב הארוחות
  • לאכול בכל יום דיאטה עשירה בכל סוגי המזונות הצמחיים כולל לפחות 5 מנות (כ-400 גרם) של ירקות לא עמילניים ופירות
צעדים למניעת סרטן – סרטון של American Institute for Cancer Research
המלצות World Cancer Research Fund למניעת סרטן

ומה בנוגע לסויה בהקשר לסיכון לסרטן?

ב- 2017 פורסם נייר עמדה מטעם משרד הבריאות ועמותת עתיד שבדק את הידע המחקרי העדכני בנושא. נייר העמדה האיר וחידש פרטים מעניינים בנוגע לאכילת סויה ומזונות העשויים מסויה: "המסקנה העולה מסקירת המחקרים היא שצריכת סויה הינה בטוחה בכל שלבי החיים לרבות: ינקות, ילדות והתבגרות, הן בקרב גברים והן בקרב נשים. היא אף עשויה לספק יתרונות במצבים בריאותיים כמו: סרטן השד, הערמונית ורירית הרחם ועבור מחלות לב וכלי דם."
"צריכת מזונות סויה מסורתיים כמו טופו עשויה להוריד את הסיכון לחלות בסרטן השד, הערמונית ורירית הרחם, ויתכן שגם בסוגי סרטן נוספים. צריכת סויה עשויה לסייע במניעת סרטן שד, וקשורה בסיכון מופחת לתמותה והישנות הגידול בקרב חולות ושורדות סרטן שד."
חשוב לציין גם כאן את העיקרון המנחה: יש להעדיף לצרוך מזון במצבו הטבעי או לאחר עיבוד מינימלי.

איך מזונות מהצומח מסייעים במניעת סרטן- סרטון של Mayo Clinic

לסיכום: בדומה להנחיות הכלליות לתזונה בריאה מטעם גופים שונים בארץ ובעולם, ניכר כי ארגוני הבריאות והמחקר המתמקדים במחלת הסרטן מדגישים את החשיבות של צריכת מגוון מזונות שלמים מהצומח כחלק מאורח חיים בריא, במטרה להפחית את הסיכון לסוגי סרטן שונים וכן מניעת תחלואה במחלות נפוצות אחרות כמו מחלות לב וסוכרת.

על הכותבת: רוני חסון

תזונאית ומקדמת בריאות, בעלת תואר ראשון ותואר שני במדעי התזונה מהאוניברסיטה העברית. מנכ"לית ארגון רופאים לתזונה וממקימות העמותה. בתפקידים קודמים ב'ג'וינט-אשלים' עסקה בהובלת פרויקטים ארציים וקהילתיים בנושא אורח חיים בריא בקרב קהלי יעד מגוונים: אנשי מקצוע מתחומים שונים, הורים, בני נוער וילדים בשיתוף פעולה עם ארגונים וגופים רבים כמו: אגף התזונה במשרד הבריאות, משרד החינוך, תכנית אפשריבריא, התכנית הלאומית לילדים ובני נוער בסיכון – 360, רשויות מקומיות, בית הספר למדעי התזונה באוניברסיטה העברית ועוד.
Ronnie Hasson
  1. האגודה למלחמה בסרטן
  2. American Cancer Society- American Cancer Society Guideline for Diet and Physical Activity.
  3. סויה: השפעות בריאותיות – נייר עמדה משותף מטעם: עמותת עתיד — עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל ומשרד הבריאות. מאי 2017
  4. World Cancer Research Fund- Eat wholegrains, vegetables, fruit and beans
  5. American Institute for Cancer Research

התוכן עניין אתכם? שלחו לחברים ולקולגות בוואטסאפ

באיזו מידה הכתבה תרמה לידע שלך?

הצביעו: 26 ממוצע: 3.2

No votes so far! Be the first to rate this post.

תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך