הרגלי תזונה בריאים לכל המשפחה
מאת: רוני חסון
הבריאות שלנו מושפעת מהרבה גורמים, בניגוד למה שהורגלנו לחשוב, רוב הגורמים קשורים למעשה להרגלים ולאורח החיים שלנו ולאו דווקא לגנטיקה שלנו.
בעזרת שינויים קטנים בהרגלי התזונה שלנו נוכל לשפר את בריאותנו ואת בריאות משפחתנו.
הנה שבעה מהלכים יומיומיים ופשוטים, והסבר מדוע הם מומלצים.
1. שותים יותר מים ולא משקאות ממותקים או מיצים
מים הם המשקה האולטימטיבי. פעילות גוף תקינה תלויה בשתיית מים מספקת.לעומת זאת, מחקרים רבים הראו, כי שתיית משקאות ממותקים קשורה לסיכון גבוה לעודף משקל ולהשמנה בכל הגילאים. השמנת יתר קשורה לסיכון גבוה יותר למחלות כרוניות כמו סוכרת, מחלות לב וכלי דם וסרטן1,2.
2. מגישים צלחת ירקות מזמינה – להגדלת צריכת הירקות של כל בני המשפחה
מחקר תצפיתי שבחן דפוסי אכילה בקרב מאות משפחות מצא שהסיכוי שילדים יאכלו ירקות על בסיס יומי היה גבוה יותר כאשר הוריהם צרכו הרבה ירקות. למעשה, הסיכוי של ילדים לאכול ירקות כל יום, היה נמוך ב-59% אם ההורים שלהם צרכו מעט ירקות (בהשוואה לילדים שהוריהם אוכלים הרבה ירקות)3.
3. מניחים מגוון פירות בהישג יד
מחקר תצפיתי שבחן דפוסי אכילה בקרב מאות משפחות מצא שמבחר גדול יותר של פירות זמינים בבית הגדיל את צריכת הפירות של הילדים. מעניין לציין שלחץ מצד ההורים לאכול יותר פירות השפיע דווקא לשלילה וגרם לילדים לאכול פחות פירות3.
4. מוסיפים קטניות לארוחות
מחקרים תצפיתיים מצביעים על יתרונות בצריכת מנת קטניות יומית – סיכון נמוך לתמותה ולמחלות קרדיווסקולריות, שבץ, יתר לחץ דם והשמנה. זאת גם ההמלצה של משרד הבריאות במסגרת ההנחיות הלאומיות לאור התזונה הים תיכונית.
"לקטניות יש תפקיד מכריע בייצור מזון בר קיימא ובדפוסי תזונה בריאים, לכן, זה אינו רק תפקידנו אלא גם האחריות שלנו להעלות מודעות ליתרונות הקטניות לאנושות"
– חוזה גרזיאנו דה סילבה, מנכ"ל לשעבר של ארגון המזון והחקלאות של האו"ם
מומלץ להכיר את אתר הקטניות הישראלי של עמותת עתיד, הכולל מידע פרקטי וטיפים להגדלת צריכת הקטניות.
5. מכינים אוכל ביתי ביחד
הכנת אוכל ביתי היא בריאה יותר וזולה יותר, לעומת אכילת מזון מוכן/ מעובד. מחקרים תצפיתיים מראים כי משפחות שמבשלות יותר אוכל ביתי זוכות לציון תזונה גבוה יותר (HEI-Healthy Eating Index), ובנוסף- מוציאות פחות כסף על האוכל של המשפחה4.
6. נהנים מארוחה משפחתית – ללא מסכים
סקירה המסכמת 13 מחקרים שבחנו את הקשר בין איכות התזונה של עשרות אלפי ילדים במצטבר, לצפייה במסכים במהלך הארוחה מצאה: אכילה במהלך צפייה במסך קשורה לאיכות תזונה נמוכה יותר בקרב ילדים: צריכה תכופה יותר של משקאות ממותקים ושל מאכלים עתירי שומן וסוכר, וצריכה נמוכה יותר של ירקות ופירות5.
7. מפחיתים סוכר במשקאות כמו קפה ותה
מחקר קליני בדק את ההשפעה של הפחתת צריכת סוכר פשוט על הרגישות לטעם מתוק. בקבוצת ההתערבות, שהונחתה לצרוך פחות סוכר- הרגישות לטעם מתוק עלתה. מסקנת המחקר היא שהפחתה בצריכת סוכר השפיעה על תפישת עוצמת המתיקות של מאכלים6.
על הכותבת: רוני חסון
תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך