חוסר בסיבים תזונתיים – סמן לתזונה לקויה
מאת: כרם אביטל
מאת: כרם אביטל
למרות התדמית של התזונה הישראלית כעשירה בירקות ובפירות, כשמסתכלים על הנתונים התמונה קצת פחות מעודדת. על פי סקר מצב בריאות ותזונה (מב"ת) של משרד הבריאות, רק 11% מהגברים ו-23% מהנשים מגיעים לכמות היומית המומלצת של סיבים תזונתיים.
סיבים תזונתיים הם סמן מצויין לבדוק האם האוכלוסיה מבססת את המזונות שלה על מזונות שלמים מהצומח, מאחר שהיא מצויה רק במזון מהצומח והכמות שלה פחותה משמעותית בדגנים לבנים ובמזונות אולטרה מעובדים מהצומח (חטיפים וממתקים).
יש הרבה סיבות שבגללן כדאי לברר האם המטופל שלכם צורך סיבים תזונתיים. אבל קודם כל, מה הם בכלל סיבים תזונתיים?
אלו חומרים צמחיים שהגוף לא מסוגל לעכל או מסוגל לעכל חלקית בעזרת חיידקי המעי – המיקרוביוטה, חלק מהסיבים מצויים בקליפת הצמח, וחלק מהם מצויים בתוך המזונות מהצומח עצמם. סיבים תזונתיים מקנים תחושת שובע וגורמים לנו לצרוך פחות קלוריות כפי שמדגים האיור הפשטני מעט הבא:
מהו המנגנון דרכו סיבים תזונתיים גם מסייעים להורדת רמות הכולסטרול?
ובכן, כבר הזכרנו שבני אדם אינם מסוגלים לעכל את הסיבים התזונתיים והם יוצאים מחוץ לגוף בצואה, כעת נוסיף על כך את היכולת של חלק מהסיבים להיקשר לחומצות (מלחי) המרה (bile acids). חומצות המרה מסונטזות בכבד ומהוות מחצית מכלל השימוש של הכולסטרול בגוף. הסינטזה של חומצות המרה היא יחסית מורכבת ובזבזנית אנרגטית ולכן ישנו תהליך מחזור של חומצות המרה ה- Enterohepatic cycling. מדובר בתהליך יעיל למדי שבו נספגים חזרה מעל 90% מחומצות המרה.
מה שמחזיר אותנו לסיבים התזונתיים שנקשרים הן לחומצות המרה והן לכולסטרול מהתזונה. למעשה חלק מהתרופות להורדת כולסטרול עובדות בצורה דומה. אך סיבים תזונתיים כחלק מתזונה מלאה מבוססת צומח עושים זאת בלי תופעות לוואי ותוך שיפור מדדים אחרים.
אלו רק חלק מהיתרונות הבולטים שיש לסיבים תזונתיים, יתרונות אחרים הם העלאת הרגישות לאינסולין, איזון רמות הסוכר לאחר הארוחה (Postprandial) שיפור אוכלוסית החיידקים במעי, הגברת תנועתיות המעי והוצאת מתכות כבדות וחומרים קרצינוגנים שאנו חשופים להם בתזונה שלנו. נדבר גם על ההיבטים האלו בפוסטים הבאים.
על הכותבת: כרם אביטל
תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך