סרטן שד
מאת: כרם אביטל
מאת: כרם אביטל
סרטן שד הוא הסרטן השכיח ביותר בקרב נשים בישראל – כשליש מכלל המקרים אצל נשים.
מלבד חשיבות בדיקות תקופתיות על מנת לאבחן את המחלה בשלב מוקדם ככל האפשר, כדאי להכיר חמישה הרגלים שיכולים לסייע במניעה של סרטן השד ובמניעה של סוגי סרטן נוספים ו/או שיפור הבריאות.
אחד הגורמים העיקריים לסרטן השד הוא רמות גבוהות של אסטרוגן. כ-70% מכלל מקרי סרטן השד הם בעלי מאפיינים הורמונליים הקשורים לפעילות של קולטנים לאסטרוגן ובמידה פחותה גם לפרוגסטרון שעלולים במצבים מסוימים לעודד צמיחה של תאים סרטניים ברקמת השד. ההרגלים והגורמים המפורטים להלן קשורים במידה רבה למנגנונים המפחיתים את ההשפעה המזיקה שעלולה להיות לאסטרוגן ו/או מסייעים להורדת רמות האסטרוגן העודף.
1. מעבר לתזונה עשירה במזונות שלמים מהצומח והפחתה במזון מן החי ובפחמימות מעובדות
המחקר הקליני PREDIMED מצא כי לנשים שצרכו תזונה ים תיכונית בתוספת שמן זית היה סיכון נמוך בכמעט 70% לסרטן שד בהשוואה לקבוצת הביקורת. ישנם מנגנונים רבים שיכולים להסביר מדוע תזונה המבוססת בעיקר על מזון מהצומח יכולה לסייע במניעת סרטן השד (וסוגי סרטן נוספים). תזונה זו עשירה בסיבים תזונתיים, בפיטוכימיקלים כגון קרוטנואידים, פלבונואידים, סטרולים, פנולים ואינדולים הקשורים בהפחתת תהליכי דלקת ותהליכים סרטניים. הנה כמה דוגמאות:
2. שמירה על משקל תקין
נראה כי עלייה במשקל במהלך החיים הבוגרים ורקמות שומן עודפות קשורות בסיכון גבוה יותר לסרטן שד לאחר מנופאוזה. הקשר בין השמנה לבין סרטן השד הוא מורכב למדי נמצא כי לנשים לאחר מנופאוזה במצב של השמנה יש רמות גבוהות יותר של אסטרוגן בהשוואה לנשים עם BMI בטווח התקין, ונראה כי בנשים לאחר מנופאוזה המקור העיקרי לאסטרוגן הוא רקמות השומן. בנוסף ישנו קשר בין הסינדרום המטבולי ועמידות לאינסולין לבין תהליכים סרטניים בכלל ובפרט בהקשר של סרטן שד רגיש להורמונים, עקב עליה ב-insulin-like growth factor-1 IGF-1 והפרשה מוגברת של חומצות שומן לדם.
3. ביצוע פעילות גופנית בינונית עד עצימה באופן קבוע
מטא אנליזה גדולה של ארגון ה-WCRF (World Cancer Research Fund) מצאה שביצוע פעילות גופנית קשורה בסיכון נמוך יותר לסרטן שד לפני ואחרי מנופאוזה. ככל הנראה גם עקב הפוטנציאל של פעילות גופנית לסייע בשמירה על משקל תקין, וגם גם דרך שיפור הרגישות לאינסולין, הורדה של רמות האסטרוגן וגם מנגנונים הקשורים למערכת החיסון.
4. הנקה (במידה שיש לך אפשרות)
לצד התועלת של הנקה עבור תינוקות, נמצא כי הנקה (בייחוד הנקה בלעדית) עשויה לסייע במניעת סרטן שד. ישנם כמה מנגנונים אפשריים: עיכוב חזרת הביוץ וכך הפחתת החשיפה לאסטרוגן ולהורמוני מין אחרים. בנוסף ההנקה מעודדת התמיינות תאית המפחיתה את הפוטנציאל של התאים להפוך לסרטניים.
5. שתיית מים
מחקר ישראלי חדש יחסית מצא שנשים שחלו בסרטן שד, נטו לשתות פחות מים לפני האבחנה ביחס לנשים לא חולות. נדרשים כמובן מחקרים נוספים כדי לאשש את הקשר, אך נראה ששתיית מים מסייעת להפחתת עצירות ולהפרשה מוגברת של אסטרוגן החוצה דרך מערכת העיכול. לקריאה נוספת וצפיה בג'ורנל קלאב שערכנו על המחקר
לקריאה על גורמי סיכון נוספים לסרטן השד ולסוגי סרטן אחרים
על הכותבת: כרם אביטל
תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך