מלח

השפעות של מלח דל נתרן על תוצאים קרדיווסקולריים

מציג: ליעד סגל

מפגש הג'ורנל קלאב השמיני של ארגון רופאים לתזונה התמקד במחקר קליני, עם מעל 20,000(!) משתתפים שבדק האם החלפה של המלח השולחני במלח מופחת נתרן משפיעה על תוצאים קרדיווסקולריים ותמותה.
את המפגש העביר ליעד סגל סטודנט לרפואה ודוקטורנט למדעי הרפואה ומוביל את תא הסטודנטים של הארגון באוניברסיטת בן גוריון בנגב. רוצים לקבל עדכון על המפגש הבא? הירשמו כאן.

רקע

צריכת נתרן עודפת היא גורם סיכון ידוע ללחץ דם גבוה וכתוצאה מכך גם לתחלואה קרדיווסקולרית, שבץ מוחי ומחלות כליה. בנוסף צריכה עודפת של נתרן קשורה גם לאוסטיאופורוזיס ולסוגי סרטן שונים ובייחוד סרטן הקיבה. מרבית צריכת הנתרן מקורה במלח המוסף למזונות מעובדים, ובפרט אולטרה מעובדים, ומרבית האוכלוסייה המערבית צורכת מלח בעודף.
מספר מחקרי התערבות ביניהם מחקר DASH המפורסם, הדגימו כיצד הפחתה בצריכת הנתרן מורידה את הסיכון ליתר לחץ דם ובהתאמה גם את התחלואה הקרדיווסקולרית.
ההמלצה הגורפת של מרבית ארגוני הבריאות היא להפחית את צריכת הנתרן לעד כפית מלח ליום (כמות המהווה 2,400 מ"ג נתרן) ולחולים במחלות קרדיווסקולרית להוריד אף יותר את הצריכה לעד חצי כפית מלח ליום.
תחליפי מלח לרוב יכילו אשלגן במקום נתרן והמחקרים המתמקדים בתחליפים לרוב התמקדו בתועלת שלהם בהורדת לחץ הדם. עד כה לא נערכו מספיק מחקרים קליניים שבחנו תוצאים אחרים כגון תחלואה או תמותה ממחלות קרדיווסקולריות. אחד החששות העיקריים הוא מעודף אשלגן בדם (היפרקלמיה), בייחוד באנשים עם נסיגה בתפקוד הכלייתי. היפרקלמיה עלולה להיות מסכנת חיים מאחר שעשויה להוביל להפרעות בקצב הלב.
מטרת המחקר שהוצג בג'ורנל קלאב הייתה לבדוק האם תחליף מלח המבוסס על אשלגן הוא יעיל להפחתה בסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית ולתמותה, והאם הוא בטוח לשימוש ואינו מהווה גורם סיכון להיפרקלמיה.

שיטות

מחקר RCT ללא סמיות (open label) עם מעקב של חמש שנים ל-20,000 משתתפים ב-600 כפרים בסין בגיל 60 ומעלה עם לחץ דם לא מאוזן ו/או היסטוריה של שבץ.
חצי מהמשתתפים קיבלו את תחליף המלח והחצי השני מלח רגיל. המשתתפים הונחו להמשיך להשתמש במלח כמו שהם רגילים.

תוצאות

הסיכון של המשתתפים שקיבלו תחליף מלח לשבץ, להתקף לב וכן לתמותה מכל סיבה היו נמוכים יותר ולא נמצא הבדלים בסיכון להיפרקלמיה בין הקבוצות. בעקומות קפלן מאייר (Kaplan–Meier) להלן ניתן לראות את ההבדלים בסיכון לתוצאים השונים בין הקבוצות במשך חמש שנות המחקר.

עקומות קפלן מאייר לבחינת היארעות שבץ, התקף לב, תמותה מכל סיבה והיפרקלמיה לאורך שנות המחקר בשתי הקבוצות.

להרחבה נוספת על השיטות והתוצאות וכן דיון בחוזקות ובמגבלות של המחקר צפו בהרצאה השלמה.

מקור:

Neal, B. et al. (2021) Effect of Salt Substitution on Cardiovascular Events and Death. The New England Journal of Medicine


התוכן עניין אתכם? שלחו לחברים ולקולגות בוואטסאפ

באיזו מידה הכתבה תרמה לידע שלך?

הצביעו: 9 ממוצע: 3.6

No votes so far! Be the first to rate this post.

תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך