נטילת תוספי אומגה 3 ממקור ימי וסיכון לפרפור פרוזדורים
מציגה: ד"ר צביה שיפר חרובי
מפגש הג'ורנל קלאב השביעי של ארגון רופאים לתזונה התמקד במטא-אנליזה שהתפרסמה בעיתון Circulation ובחנה את הסיכון של נטילת תוספי אומגה 3 ממקור ימי לפרפור פרוזדורים במחקרים קליניים מסוג RCT.
את המפגש העבירה ד"ר צביה שיפר חרובי, MD, רופאה מומחית ברפואת ילדים וסטודנטית לתואר שני לתזונה באוניברסיטה העברית. רוצים לקבל עדכון על המפגש הבא? הירשמו כאן.
רקע
חומצות שומן אומגה 3 נמצאות במוקד המחקר כבר עשרות שנים. כאשר אחת התועלות המרכזיות המיוחסות להן קשורה במניעת תחלואה ותמותה ממחלות לב.
ישנם שלושה סוגי חומצות שומן אומגה 3 כאשר שמותיהן נגזרים ממספר הקשרים הכפולים כמתואר באיור להלן. עוד חשוב לציין שמספר ומיקום הקשרים הכפולים משנה את המבנה המרחבי של חומצות שומן אלו וגורם להן בין היתר להפוך לפחות צפופות, זו אחת התכונות שגורמת לחומצות שומן בלתי רוויות להיות נוזליות בטמפרטורת החדר ולחומצות שומן אומגה 3 להיות נוזליות אפילו במקפיא.
חומצת שומן DHA מהווה רכיב חשוב בממברנות של כל התאים בגופנו, בייחוד במוח וברשתית העין ותורמת לאלסטיות של תאים אלו, ואילו EPA היא קודמן (precursor) לרכיבים אנטי-דלקתיים רבים.
שיטות
במחקר נכללו 7 מחקרים שדיווחו על פרפור פרוזדורים כאחד התוצאים עם מעל ל- 81 אלף משתתפים, מתוכם כ-40% נשים. המחקרים שנכללו ארכו שנה לפחות (חציון של קרוב ל- 5 שנים) וכללו לפחות 500 משתתפים כל אחד.
תוצאות
בשקלול שבעת המחקרים המדוברים, נמצא סיכון גבוה ב- 25% לפרפור פרוזדורים בקרב אלו שנטלו תוספי אומגה 3 ממקור ימי, לעומת קבוצת הביקורת (HR=1.25 [95% CI, 1.07–1.46]; P=0.013). מעניין לציין שהסיכון היה גבוה יותר בשלושת המחקרים בהם המינון של האומגה 3 היה מעל 1 גרם לעומת המחקרים בהם המינון היה נמוך יותר.
חולשות
כמו בכל מטא אנליזה בעולם התזונה, גם במחקר הזה ישנה שונות בין המחקרים שנכללו בתוכו, הן מבחינת ארץ המוצא של הנחקרים, הגיל והמין שלהם, הן מבחינת הרכב וסך חומצות השומן שבתוספים, הן מבחינת סוג השמן שניתן לקבוצת הביקורת, והן מבחינת הדרך שבה נמדד פרפור הפרוזדורים. אין מחקרים שהשוו בין מינונים שונים של תוספי אומגה 3 כמו כן, ישנה הטיית בחירה מובנית מאחר שלא כל מחקר RCT שעסק בהשפעת נטילת תוספי אומגה 3 ממקור ימי דיווח על היארעות של פרפור פרוזדורים. לחוקרים לא היתה גם אפשרות לעשות תתי אנליזות לפי קבוצות אוכלוסיה שונות ולבדוק האם יש קבוצות הנמצאות בסיכון מוגבר.
היבטים קליניים
נראה כי חשוב לשקול מתן תוספי אומגה 3 תוך לקיחה בחשבון של התועלות (בעיקר הורדה של טריגליצרידים) לעומת הסיכונים ותופעות הלוואי הנלוות ולכל הפחות ליידע את המטופלים לגבי תופעות הלוואי האפשריות. יצויין עוד ששתי מטא אנליזות שפורסמו בשנים האחרונות ב- JAMA ועל ידי ספריית קוקריין הראו כי התועלת של תוספי אומגה 3 למניעת תחלואה קרדיווסקולרית היא ככל הנראה נמוכה משמעותית מכפי שהוערך בעבר (ראו ביס של ידע בנושא אומגה 3 ותחלואה קרדיווסקולרית בבלוג שלנו).
כדאי לצפות בהרצאתה של ד"ר צביה שיפר על המחקר וכן בדיון המרתק שהתפתח לאחר מכן.
לצפייה בהרצאה >>
מקור:
Gencer, B., Djousse, L., et al. (2021). Effect of Long-Term Marine ɷ-3 Fatty Acids Supplementation on the Risk of Atrial Fibrillation in Randomized Controlled Trials of Cardiovascular Outcomes: A Systematic Review and Meta-Analysis. Circulation.
תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך