ירקות ופירות ומדדי דלקת
מציגה: ד"ר תהילה מזל
מפגש הג'ורנל קלאב ה-18 של ארגון רופאים לתזונה התמקד במחקר קליני שבחן את ההשפעה של הגדלת צריכת ירקות ופירות במבוגרים על סמני דלקת.
את המפגש העבירה ד"ר תהילה מזל, רופאת משפחה בשירותי בריאות כללית ובעלת תואר מוסמך בבריאות הציבור. רוצה לקבל עדכון על המפגש הבא? נא להירשם כאן.
רקע
לפי Global Nutrition Report בשנת 2021 רבע מכלל מקרי התמותה משוייכים לתזונה לקויה. כאשר צריכה נמוכה מדי של ירקות ופירות מוערכת כאחראית לכמחצית ממקרי המוות הללו. הצריכה המומלצת של ירקות ופירות לפי מרבית ארגוני הבריאות היא של חמש מנות פרי וירק ליום (כ-400 גרם). מספר מחקרים הדגימו בעבר צריכה נמוכה מדי של פירות וירקות בקרב מבוגרים בגילאי 65 ומעלה. ירקות ופירות מהווים מקור חשוב לסיבים תזונתיים ומיקרו-נוטריינטים לצד חומרים ייחודיים (פיטוכימיקלים) בעלי פעילות אנטי-דלקתית. עם זאת, הקשר בין צריכת ירקות ופירות לבין מדדי דלקת וההשפעה על המערכת החיסונית לא ברורה.
במחקר הנוכחי בדקו את האפקט של הגדלת צריכת ירקות ופירות במשך 16 שבועות על מדדי דלקת בקרב מבוגרים בגילאי 65-70.
מה עשו במחקר
גייסו למחקר 66 גברים ונשים: 33 בקבוצת המחקר ו-33 בקבוצת הביקורת. הקריטריונים להשתתפות היו אנשים עם היקף מותניים גבוה מ-80 ס"מ אצל נשים וגבוה מ-94 ס"מ אצל גברים, אך עם BMI נמוך מ-35 וללא מחלות רקע כמו סוכרת, מחלות לב, טרשת, נכות והפרעות פסיכיאטריות וללא נטילה של תרופות נגד דלקת וללא אלרגיות למזון. כל המשתתפים אכלו פחות מ-5 מנות פרי וירק ליום בתחילת המחקר.
ההתערבות בקבוצת המחקר
המשתתפים ביצעו שתי פגישות קבוצתיות עם דיאטניות בתחילת המחקר ולאורך המחקר הייתה להם גישה לפלטפורמה דיגיטלית עם הנחיות שונות, מתכונים וטיפים לצריכה גבוהה יותר של ירקות ופירות.
לאחר שבועיים ולאחר 10 שבועות המשתתפים היו צריכים למלא שאלונים כדי לבדוק היענות להתערבות.
קבוצת הביקורת התבקשה לא לשנות את הרגלי האכילה שלהם, ושתי הקבוצות התבקשו שלא לשנות את הרגלי הפעילות הגופנית שלהם.
מה מדדו
מה מצאו
צריכת ירקות ופירות
צריכת הירקות והפירות בקבוצת ההתערבות עלתה משמעותית: מ-2.2 ל-4.2 בממוצע. כלומר כמעט הוכפלה. עם זאת, אפשר לראות שהיא לא עלתה ל-5 מנות ירקות ופירות ליום בהתאם להמלצה ולמטרה אליה שאפו החוקרים.
מדדי דלקת
המדדים TRANCE, TRAIL ו-CX3CL1 ירדו בקבוצת המחקר ולא בקבוצת הביקורת (שבה למעשה חלה עליה במדדים הללו, אם כי לא מובהקת סטטיסטית). ביתר המדדים שנבדקו לא נמצא שינוי.
החוקרים ציינו שגם במחקרי התערבות אחרים לא נמצאה ירידה במדד CRP על ידי התערבות של הוספת ירקות ופירות לתזונה.
על אף שהיינו מצפים שעלייה בצריכת הירקות והפירות תוביל לשינוי בכלל מדדי הדלקת, יתכן שקשה לראות ירידה במדדים האלו לאחר התערבות קצרת טווח של 16 שבועות, שבה לא הצליחו להגיע לחמש מנות פרי וירק בממוצע.
לדיון נרחב יותר צפו בהקלטה המלאה ☝️
תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך