תזונה ודיכאון

תזונה ודיכאון

מציגה: מירי ולצמן

מפגש הג'ורנל קלאב ה-11 של ארגון רופאים לתזונה התמקד במחקר RCT שבדק את השפעת התזונה הים תיכונית על סימפטומים הקשורים לדיכאון בקרב צעירים המאובחנים עם דיכאון קליני. 

את המפגש העבירה מירי ולצמן, RD, דיאטנית קלינית ומנהלת המחלקה לתזונה במרכז לבריאות הנפש 'שער מנשה'. רוצה לקבל עדכון על המפגש הבא? הירשמו כאן.

רקע

דיכאון הוא הפרעה נפשית נפוצה המשפיעה על כ-350 מיליון אנשים ברחבי העולם. ההפרעה מתאפיינת בחוסר יכולת לחוות הנאה (אנהדוניה), מצב רוח ירוד והידרדרות בתפקוד.
ישנה עלייה חדה בכמות הסובלים מדיכאון בקרב מבוגרים צעירים (גילאי 18 עד 24) אך רק כ-13% מהם פונים לעזרה. עם זאת זה טווח גילאים שיש בו פוטנציאל גבוה להתערבות על ידי אורח חיים ובפרט בהקשר של תזונה – זה הגיל שבו אנשים הופכים לאחראים לבחירות התזונתיות שלהם ולומדים לבשל. 
הטיפול בדיכאון לרוב מתמקד בפסיכותרפיה ובתרופות אנטי-דיכאוניות, אך רק 30% מהמטופלים מגיבים לסוגי טיפול אלו בצורה טובה.
בשנים האחרונות הולך וגובר העניין בתחום ידע חדש בעולם הפסיכיאטריה – ה-Nutritional Psychiatry ומתרבים מחקרים הקושרים בין רכיבי תזונה ודפוסי תזונה לבין מצבים נפשיים שונים. אנו יודעים כיום שישנו קשר בין דיכאון לתהליכים דלקתיים, הרכב המיקרוביום, מנגנונים אפיגנטיים ועוד. אפשר להתרשם מכמה מהמנגנונים המרכזיים הקשורים לתזונה ודיכאון, בתרשים להלן.

האיור מדגים כיצד תזונה עשויה להשפיע על כמה תהליכים פיזיולוגיים וביוכימיים שנמצאו קשורים בדיכאון. אפשר לראות כיצד רכיבי תזונה שונים משפיעים גם באופן ישיר על המנגנונים הרלוונטים וגם השפעה שנעשית דרך הקשר בין רכיבי תזונה שונים לבין השמנה. האיור הוא בהשראת תרשים מתוך מאמר של Wolfgang et al מ-2020

אחד מדפוסי התזונה שנמצא קשור בהטבה של דיכאון הוא דפוס התזונה הים תיכונית והנושא כבר נבחן בשני מחקרי RCT מ-2017 ו-2019. בשני המחקרים נמצאה הטבה מסוימת אך המחקרים הקודמים בחנו גילאים מעט מאוחרים יותר ולא בחנו מדדים של איכות חיים.

מטרת המחקר הנוכחי היתה לבחון האם יעוץ תזונתי המבוסס על עקרונות התזונה הים תיכונית יכול לשפר סימני דיכאון ואיכות חיים בקרב מבוגרים צעירים.

שיטות

מחקר RCT של 12 שבועות שבדק מעל 70 גברים בגילאי 18-25 שאובחנו עם דיכאון בינוני עד חמור, שהתזונה שלהם בתחילת המחקר הוערכה כדלה (לפי ציון CSIRO). הנחקרים חולקו רנדומלית לשתי קבוצות:

קבוצת התערבות על ידי תזונה ים תיכונית:

  • שלושה מפגשים של שעה עם דיאטנית קלינית שנתנה להם יעוץ במטרה להגביר את הדבקות שלהם בתזונה ים תיכונית (כולל ראיון מוטיבציוני). 
  • חוברת מידע מקיפה שכללה גם דוגמאות לתכנון ארוחות, מתכונים, והצעות כיצד ליישם את התזונה במגבלות תקציב וזמן.
  • סל מזון בשווי 50$ בתחילת המחקר (ברוח התזונה הים תיכונית).
  • לא ניתנה הדרכה להגבלה קלורית או לעידוד ירידה במשקל.

מה כללה התזונה?

5-8 מנות דגנים מלאים
מנת קטניות ביום
מעל חמש מנות ירק ביום
מעל שתי מנות פרי ביום
3 מנות שמן זית ביום
1 מנת אגוזים וזרעים ביום

2 מנות דגים בשבוע
1-2 מנות מוצרי חלב ביום
עד 6 מנות ביצים בשבוע
2-3 מנות עוף בשבוע
1 מנת בשר בקר בשבוע
עד 3 מנות ממתקים, חטיפים, בשר מעובד ומשקאות ממותקים בשבוע.

קבוצת הביקורת: התערבות בשיטת Befriending

  • קבוצת תמיכה של שלושה מפגשים באורך שעה.
  • שיחות על סרטים ספורט ותחביבים.
  • המטרה: השארת המשתתפים מחויבים ומתעניינים.
  • יש לציין שקבוצות Befriending הן יעילות ומתוקפות לטיפול בדיכאון.
  • קיבלו כרטיס מתנה בשווי 50$.

תוצאות

התוצאה הבולטת הראשונה היא שההתערבות הצליחה. המשתתפים בקבוצת המחקר שיפרו משמעותית את הדבקות שלהם בתזונה ים תיכונית: עליה מ-3.3 ל-8.0 בציון MEDAS (ציון בן 0-14 נקודות להערכת הדבקות בתזונה זו), בעוד שלא חל שינוי מובהק בתזונה של משתתפי קבוצת הביקורת.
מבחינת דיכאון התוצאות מרשימות למדי:
100% מהמשתתפים בקבוצת ההתערבות התזונתית הראו שיפור בתסמיני דיכאון, מעל לשליש מהם הגיעו לרמה של דיכאון מינימלי (0-10 בציון BDI-II) והשיפור הממוצע עמד על מעל 20 נקודות בציון BDI-II. גם בקבוצת הביקורת חל שיפור משמעותי, אך לא באותה עוצמה.
חל גם שיפור משמעותי בציון להערכת איכות החיים בתחושה של המשתתפים מבחינת בריאות פיזית ומבחינת בריאות נפשית.

למידע מעמיק יותר על המחקר ולדיון בתוצאות צפו בהרצאה המלאה.

לקריאה נוספת:
צריכת מזון אולטרה מעובד עשויה להיות קשורה לסיכון מוגבר לדיכאון
הנחיות התזונה בישראל שהן לאור התזונה הים תיכונית

התוכן עניין אתכם? שלחו לחברים ולקולגות בוואטסאפ

באיזו מידה הכתבה תרמה לידע שלך?

הצביעו: 13 ממוצע: 3.7

No votes so far! Be the first to rate this post.

תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך