הקשר המולקולרי בין התגובה החיסונית לתרכובת Neu5Gc שבבשר לבין תחלואה בסרטן
מציגה: ד"ר לירון ברקוביץ
מפגש הג'ורנל קלאב התשיעי של ארגון רופאים לתזונה עסק במחקר משותף של ישראל וצרפת שהתמקד בקשר המולקולרי בין התגובה החיסונית לתרכובת Neu5Gc שבבשר לבין תחלואה בסרטן.
את המפגש העבירה ד"ר לירון ברקוביץ חברת ועד מנהל בארגון רופאים לתזונה ומנהלת המעבדה לחקר הסרטן בבי"ח 'מאיר'. רוצים לקבל עדכון על המפגש הבא? הירשמו כאן.
רקע
ישנו קשר ברור בין צריכת בשר מעובד ובשר אדום לבין תחלואה בסרטן בכלל ובפרט בסרטן המעי הגס. ארגון הבריאות העולמי הגדיר ב-2015 את הבשר המעובד כמסרטן ודאי ואת הבשר האדום בקטגוריה ככל הנראה מסרטן.
המנגנונים הביוכימיים המוצעים בהקשר זה התמקדו עד לאחרונה בחומרים המצויים בבשר כמו כמות גבוהה של שומן רווי ושל ברזל מסוג Heme, ניטרטים (חומרי שימור בבשר מעובד), אמינים הטרוציקליים – מולקולות עם פוטנציאל סרטני הנוצרות בעת חימום חלבון מהחי בטמפטורה גבוהה (כמו למשל בשר על האש) ועוד.
בשנים האחרונות החלה להחקר מולקולה חדשה בהקשר זה ה- Neu5Gc שבה נתמקד הפעם.
מה זה Neu5Gc?
זו מולקולת סוכר מסוג חומצה סיאלית שנמצאת בממברנות ברקמות שונות של בעלי חיים יונקים. לצידה ישנה חומצה סיאלית נוספת Neu5Ac שיש ברוב בעלי החיים היונקים. ההבדל ביניהן הוא קטן אך בבני האדם יש רק את המולקולה השנייה (Neu5Ac) ואין את ה-Neu5Gc.
כאשר בני אדם צורכים מזון המכיל Neu5Gc הגוף מסוגל אמנם להשתמש בה באותו אופן כמו Neu5Ac והיא תופיע בתאי הגוף. אך מערכת החיסון שלנו מגיבה לתאים האלו כמו אל גוף זר, דבר הגורם לתגובה דלקתית חלשה אמנם, אך כרונית ומערכתית. ישנן הוכחות ראשוניות להשתתפות התגובה הדלקתית הזו בתהליך היווצרות טרשת עורקים, וחוקרים בתחום משערים שהתגובה החיסונית הזו עשויה להוות חוליה נוספת בהבנה שלנו את הקשר בין צריכת בשר לבין סיכון גבוה יותר לסרטן, אך התחום עוד בחיתוליו וחלק ממטרת המחקר הנוכחי הייתה לבסס עוד את הקשר.
מטרת המחקר הנוכחי היא להעמיק את ההבנה הזו על ידי:
- הערכה עדכנית של הסיכון לסרטן המעי הגס ברמות צריכה שונות של בשר ומוצרים אחרים מהחי במדינות שונות.
- הערכת ההשפעה של Neu5Gc מהמזון על רמות הנוגדנים בסרום.
- לבסס עוד את המנגנון המקשר בין צריכת בשר לתחלואה בסרטן.
- לפתח כלים להערכה מותאמת אישית של התגובה החיסונית ל-Neu5Gc ולגבש הנחיה תזונתית מומלצת אישית בהתאמה לכך.
לשיטות ולתוצאות המחקר הנוכחי צפו בהקלטת הג'ורנל קלאב.
מקורות:
Bashir, S., Fezeu, L. K., et al (2020). Association between Neu5Gc carbohydrate and serum antibodies against it provides the molecular link to cancer: French NutriNet-Santé study. BMC medicine.
Dhar, C., et al (2019). From "Serum Sickness" to "Xenosialitis": Past, Present, and Future Significance of the Non-human Sialic Acid Neu5Gc. Frontiers in immunology.
תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך