תזונה ים תיכונית

תזונה ים תיכונית

מציגה: רוני חסון

מפגש הג'ורנל קלאב העשירי של ארגון רופאים לתזונה התמקד במחקר הקליני PREDIMED עם מעל 7,000 משתתפים, ממחקרי הדגל של התזונה הים תיכונית.

את המפגש העבירה רוני חסון, M.Sc. RD, דיאטנית קלינית ומנכ"לית ארגון רופאים לתזונה. רוצים לקבל עדכון על המפגש הבא? הירשמו כאן.

רקע

תזונה ים תיכונית היא בין דפוסי התזונה הנחקרים ביותר בעולם והוא מאפיין את תושבי הים התיכון. ישנם הבדלים בין הרכב דפוס תזונה זה בעבר לתקופתנו, השינויים מתוארים להלן

תפריט התזונה הים תיכונית בעבר

  • כמות גדולה ומגוון רחב של ירקות לא עמילניים
  • דגנים מלאים (לא מעובדים או מעובדים מינימלית)
  • קטניות
  • אגוזים וגרעינים

תפריט התזונה הים תיכונית בהווה

  • שמן זית
  • צריכה גבוהה של פירות, ירקות, קטניות, דגנים מלאים ואגוזים
  • צריכה קבועה אך מתונה של יין עם הארוחה (בעיקר יין אדום)
  • צריכה מתונה של דגים, מאכלי ים, עוף ומוצרי חלב מותססים (יוגורט וגבינה)
  • צריכה מוגבלת של בשר אדום, בשר מעובד וממתקים

המחקר הראשון ששם את התזונה הים תיכונית במוקד, הוא מחקר משנות ה-50 המכונה 'שבע הארצות' בהובלת החוקר אנסל קיז. המחקר הראה לראשונה קורלציה בין דפוס התזונה הים תיכוני לבין תמותה נמוכה יותר ממחלות לב. המחקר הציג קשר אקולוגי שהיווה את יריית הפתיחה למחקרים רבים אחרים הן מחקרי תצפית והן מחקרים קליניים (לקריאה על סוגי מחקרים בעולם התזונה). מטא אנליזות מהשנים האחרונות מצביעות על יתרונות התזונה הים תיכונית למניעת מחלות לב וכלי דם, סוכרת, מחלות נוירודגנרטיביות, סרטן ותמותה כללית.
מחקר PREDIMED הוא אחד ממחקרי ה-RCT הגדולים ביותר בהקשר של התזונה הים תיכונית ולכן בחרנו להקדיש לו ג'ורנל קלאב, על אף שהמחקר כבר יחסית ותיק.

שיטות

המחקר התבצע בספרד במספר מוקדים והשווה בין הנחיה לתזונה דלת שומן לבין הנחיה לתזונה ים תיכונית בשתי וריאציות: האחת עם תוספת של שמן זית כתית מעולה והשניה עם תוספת של אגוזים ושקדים. את התוספות קיבלו המשתתפים חינם. המשתתפים לא קיבלו הנחיות להגבלה קלורית כלשהי ו/או לבצע פעילות גופנית.

את ההיענות של המשתתפים בחנו גם בעזרת דיווח עצמי על ידי שאלוני FFQ (food frequency questionnaire) וגם בעזרת מדדים מטבוליים שבוצעו לחלק מהנבדקים. 

התוצאים הראשיים של המחקר התמקדו בתמותה קרדיווסקולרית, אוטם שריר הלב ושבץ. בנוסף בחנו עוד שורה ארוכה של תוצאים בריאותיים כמו אי ספיקת לב, סוכרת וסיבוכיה, דמנציה, סרטן ותמותה כללית וכן מרקרים מטבוליים בדם ובשתן. 

תוצאות

נראה כי למעבר לתזונה ים תיכונית יתרונות לא מבוטלים במספר מצבים בריאותיים. בגרף הבא ניתן לראות סיכום של כמה מהתוצאים המרכזיים שנבדקו. ניתן לראות שהתזונה ים תיכונית בתוספת שמן זית או אגוזים הועילה באופן מובהק במניעה של מחלות לב ומחלות כלי דם. תזונה ים תיכונית בתוספת שמן זית הועילה באופן מובהק גם עבור פרפור פרוזדורים, סוכרת, רטינופתיה סוכרתית (ירידה בתפקוד הרשתית כתוצאה מסוכרת) וסרטן השד (בעוד שהתוצאות עבור תוספת אגוזים נמצאו גבולויות במדדים אלו).

גרף מתוך Dicle Kargin et al (2019) – סקירת תוצאות מחקר PREDIMED. קשה להתעלם מהחריגה של התוצאות עבור נפרופתיה סוכרתית (ירידה בתפקוד הכליה כתוצאה מסוכרת) אך מדובר בתוצאה לא מובהקת. החוקרים משערים שניתן לשייך ממצא זה לעובדה שלא הוגדרה הגבלה בצריכת נתרן.

להרחבה נוספת על השיטות והתוצאות וכן דיון במנגנונים, בחוזקות ובמגבלות של המחקר צפו בהרצאה השלמה.

כדאי גם להכיר את המחקר החדש יותר בהובלת פרופסור איריס שי מאוניברסיטת בן גוריון בנגב בנושא דיאטה ים תיכונית ירוקה.

Kargin, D., et al. (2019). Experimental Outcomes of the Mediterranean Diet: Lessons Learned from the Predimed Randomized Controlled Trial. Nutrients.

Estruch, R., et al. PREDIMED Study Investigators (2018). Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. The New England journal of medicine.

Dinu, M. et al. (2019) Mediterranean diet and multiple health outcomes: An umbrella review of meta-analyses of observational studies and randomised trials. Eur. J. Clin. Nutr.

Liyanage, T. et al. Effects of the Mediterranean Diet on Cardiovascular Outcomes-A Systematic Review and Meta-Analysis. PLoS ONE 2016.

התוכן עניין אתכם? שלחו לחברים ולקולגות בוואטסאפ

באיזו מידה הכתבה תרמה לידע שלך?

הצביעו: 5 ממוצע: 3.4

No votes so far! Be the first to rate this post.

תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך