דיאטה ים תיכונית ירוקה
מציג: ד"ר ליאור טולקין
מסורת חדשה של ארגון רופאים לתזונה: מפגשי ג'ורנל קלאב. ביום רביעי הראשון בכל חודש נערוך מפגש קצר של כחצי שעה שבמסגרתו אחד מחברי הקהילה שלנו יציג מחקר חדש. את המפגש הראשון העביר ד"ר ליאור טולקין, אנדוקרינולוג ורופא סוכרת במרכז הרפואי שערי צדק ובשרותי בריאות כללית. רוצים לקבל התראה על המפגש הבא? הירשמו כאן.
כבד שומני לא אלכוהולי (NAFLD) הוא מצב של הצטברות חלקיקי שומן בתוך הכבד, מדובר במצב שכיח מאד באוכלוסיה ומוערך שכרבע מהאוכלוסיה סובלת ממנו. NAFLD קשור בעמידות לאינסולין, סוכרת סוג 2 וסיכון למחלות לב וכן פגיעה בהרכב ומגוון חיידקי המעי – המיקרוביום. נכון להיום אין טיפול תרופתי מוצלח בכבד שומני וההמלצות מתרכזות בשינוי באורח החיים: תזונה בריאה ופעילות גופנית. אך אין המלצה חד משמעית לתזונה אחת ספציפית לסובלים מ-NAFLD.
דיאטה ים תיכונית נמצאה בעבר כיעילה בטיפול בכבד שומני במספר מחקרים, ובמסגרת מחקרה החדש של פרופסור איריס שי מאוניברסיטת בן גוריון בנגב, נחקר שדרוג של דיאטה זו – "דיאטה ים תיכונית ירוקה". התוספת הירוקה מתייחסת לתוספת של פוליפנולים: שורה ארוכה של חומרים ייחודיים המצויים בצמחים ומהווים נוגדי חמצון ונוגדי דלקת חזקים במיוחד. הפוליפנולים מצויים בהרבה מזונות מהצומח ומוערך כי בדיאטה ים תיכונית יש פי 2-3 יותר פוליפנולים מאשר בתזונה רגילה. המחקר החדש התמקד בשני מקורות מרוכזים במיוחד לפוליפנולים: תה ירוק וצמח המנקאי.
המחקר נערך בקריה למחקר גרעיני בדימונה על קרוב ל-300 משתתפים במצב של השמנה או דיסליפידמיה וכ-60% מהם סבלו מ-NAFLD. הנחקרים נחלקו לשלוש קבוצות, האחת קיבלה המלצות כלליות לתזונה בריאה, השנייה קיבלה המלצות לדיאטה ים תיכונית רגילה כולל תוספת של כ-30 גרם אגוזים ליום, והקבוצה השלישית קיבלה את התזונה הים תיכונית הירוקה: תוספת אגוזים, 3-4 כוסות תה ירוק וכ-100 גרם מנקאי ליום (בשייק ירוק). לשלוש הקבוצות ניתנה המלצה לפעילות גופנית כולל הדרכה ומנוי חינם לחדר כושר.
התוצאות
שלוש הקבוצות ירדו במשקל, אך הקבוצות של הדיאטה הים תיכונית (רגילה וירוקה) ירדו יותר, וירדו גם יותר בהיקף המותניים (מדד לשומן בטני), בין שתי הדיאטות הים תיכוניות לא היה הבדל משמעותי מבחינת הירידה במשקל. התמונה השתנתה כשבדקו את מה שקרה בכבד: הדיאטה הים תיכונית הירוקה הובילה לירידה הגבוהה ביותר באחוז חלקיקי השומן בכבד, ושיעור הסובלים מכבד שומני בסוף המחקר ירד בחצי בקבוצה זו (מכ-62% ל-31%). בשתי הקבוצות האחרות חלה ירידה באחוז הסובלים מכבד שומני אך בשיעור נמוך בהרבה. החוקרים בודדו את הגורמים שנמצאו כקשורים בקשר החזק ביותר בירידה באחוז השומן בכבד ומצאו שניים: רמות הפולאט שלהם בדם היו גבוהות יותר (רמות פולאט היוו מרקר ביוכימי להיענות לדיאטה הים תיכונית), והפחתה משמעותית יותר בצריכת בשר אדום ובשר מעובד.
עוד נמצא כי אלו שירדו יותר באחוזי השומן שיפרו גם מדדים מטבוליים אחרים: לחץ דם דיאסטולי ירד, רמות טריגליצרידים ורמות אנזימי כבד בדם, כמו כן נמצא שינוי לטובה בהרכב חיידקי המעי שלהם (המיקרוביום) ונראה כי השינוי הזה מהווה גורם מתווך (mediator) בירידה ברמות השומן בכבד.
לסיכום, נראה כי תזונה ים תיכונית המבוססת ברובה על מזונות שלמים מהצומח, בתוספת מזונות העשירים במיוחד בפוליפנולים עשויה להוות אופציה טיפולית מוצלחת עבור הסובלים מכבד שומני לא אלכוהולי.
Yaskolka Meir A, Rinott E, Tsaban G, et al. Effect of green-Mediterranean diet on intrahepatic fat: the DIRECT PLUS randomised controlled trial. Gut January 2021.
תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך